- 250 g mąki tortowej Młynomag
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 1 łyżka spirytusu lub rumu
- szczypta soli
Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zarobić ciasto - początkowo posiekać nożem, następnie ręką wyrabiać, aż będzie jednolite i gładkie.Wałkować partiami - dość cienko. Wykrawać 3 krążki różnej wielkości. Pierwszy, największy, powinien mieć średnicę 7 cm, każdy następny o 1 cm mniejszą. Do wycinania najlepsze są metalowe pierścienie, ale można zastąpić je szklanką, literatką i kieliszkiem.Wszystkie krążki naciąć w 4- 5 miejscach - po obwodzie. Środki posmarować białkiem [ nie smarowałam] i składać, odpowiednio dopasowując wielkość. W środku mocno przycisnąć, aby dobrze się skleiły. Róże wkładać do gorącego oleju [ najmniejszym krążkiem do dołu]usmażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Do środka każdego ciastka nałożyć odrobinę konfitury lub marmolady. Oprószyć cukrem pudrem.
Cudownie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń