Karnawał trwa..a mąki mam spory zapas dzięki Młynomag, więc trza korzystać.Mam kilka przepisów do wypróbowania takich na tłusty czwartek i postaram się chociaż kilka jeszcze zrobić...Były już różne pączki, faworki, rozetki itd..a dziś chruścik lany...robiłam je po raz pierwszy...i może nie wyszły idealne, ale smaczne..do ich zrobienia potrzebny worek cukierniczy lub plastikowa butelka z niedużym otworkiem...ja użyłam dekoratora do ciast i troszkę za mały pojemnik na ciasto i chyba dlatego mój chruścik jest inny niż w Kuchni Lidla. Pyszne chruściki , a do nich pyszna kawa..cykoriada tym razem z mlekiem..Razem ze mną smażyły:Dorotka, Asa,Basia, Marzenka, Joasia, Joanna,Angelika, Ewa,Małgorzata,Lidia, Danusia i Iwonka.
- 3 jajka
- szczypta soli
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 ml mleka
- 220 g mąki tortowej Młynomag
- 20 ml ekstraktu waniliowego
- 0,5l oleju do smażenia
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
- W garnku rozgrzać olej.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Podczas ucierania dodać mąkę, mleko oraz ekstrakt. Białka z solą ubić na sztywną pianę i dodać do utartych żółtek.Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i małym strumieniem wyciskać na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor, wyjąć na ręcznik papierowy, odsączyć nadmiar oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wspaniały blog !
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Proszę o szczere komentarze :D
http://przysmaki24.blogspot.com/
Bożenko, do tego chruściku przymierzam się już od wielu lat. Może teraz się zmotywuję. :) Dziękuje za wspólne smażenie.
OdpowiedzUsuńPs. Moim zdaniem jego zaletą jest właśnie to, że nie musi wygladac idealnie. :)
ale pychotka, takie jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuń