Przejdź do głównej zawartości
Pączki budyniowo-piernikowe
Chodziły za mną od dłuższego czasu..a jak już zobaczyłam w telewizji w programie Przepis dnia...musiałam zrobić...no i zrobiłam..zaciekawił mnie dodatek cynamonu, przyprawy do piernika no i ugotowanego budyniu do ciasta...Pączki wyszły pyszne..polecam..ja swoje zrobiłam z wiśniami..Przepis na takie pączki i filmik można zobaczyć tutaj.
- 1 kg mąki
- 200 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 8 żółtek
- 1 szkl.cukru
- 1 budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 10 dkg drożdży + 1/4 szkl. mleka + łyżka cukru + łyżka mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru waniliowego
- skórka otarta z 2 cytryn
- 2 łyżki spirytusu
- wiśnie
Proszek budyniowy rozrobić w 1/2 szkl. zimnego mleka. 1,5 szklanki mleka zagotować, wlać do niego rozrobiony budyń. Gotować na małym ogniu mieszając, aż zgęstnieje.Wystudzić.Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z cukrem , zalać ciepłym mlekiem.Dodać łyżkę mąki i wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.Do żółtek dodać 1 szkl. cukru i utrzeć na gładką masę. Masło roztopić w rondelku, dodać 1/2 szkl. mleka i razem podgrzać. Do mąki cynamon i przyprawę do piernika. Następnie dodać, budyń i masło z mlekiem oraz zaczyn i utarte żółtka z cukrem.Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy (ciasto musi odchodzić od dłoni i miski). Na koniec dodać 2 łyżki spirytusu. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać krążki. Na połowie krążków układać nadzienie . Zlepić brzegi i nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką, odłożyć do wyrośnięcia.Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgL8sFM0ugB8yTnXN7rIoAw2_qG5jjJh8cybye4b5beWTRx-l-yedIeXnDILSTqaq6Wao6rIL60J-n_VlElp-AK-CW4oaNz_nGKMi6Y9FEWbxqxKeaR5AAcNoJKZHmd4q5hGR3Iml-7rpk/s320/IMG_1583.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8qOdMK4kXIPw2OuN2H4tcPWqDa-nQ-nLxqpg5JVrdOoiQ7f-_Jp_71s0AaJ8wSYpBRwchRI8VMOj4b-TnM5T5SEbLA28aAXv76sBrZ-wPW_LNbefZCvbkLGrIAWjAnkk6opPpFjb1dno/s320/IMG_1584.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUjvcDpMdd1Y5Rz3i5uQTMMdoz9O6Lqu3h5wZy1ZnK8en4BKpker5pOVYRFdZhqc42ESwzwaVRRSBGBT7kxLhhbdGDQph966WlHolswRif2EXDCZJduVRRiTDUTC4b6_-GnbTfqjyLSoY/s320/IMG_1585.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEioTNu3tkDLG8QKmpfJvw4KivVtkdHFvDfuzGrKcBAKJlu02FwdCCw3kwp1jfMciQXhHfwu9TNm0MpI-92w1U6hNE3S6VkkFcB2EPf4v1dtyGnRiMRqty7c0fwlPt9kWyhqRxVzX8j4S38/s320/IMG_1586.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjRXTy2HBlKz89yPHpqHpG8CZm-4OSBXfL4HdCmHHjhaVQ7HsuckCdpRKpm7KaubSxYJX-Ryse5vGaIW6Nk9425g11aHqpq6ebUnmrsFQu5BJRj5Xk551lgBGzs81D8I8lj4S2Oqr21eQ/s320/IMG_1587.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTzMEyS67yqckvUioVRx13VFsZ-wQxkVpWYPrw-6roBv1SFkD4pm5BH_Qnqn-VmR2bQ0L3G1FR4CvzcFIAjUXW-tO3NxBmVU6SwqaUDkaFIhLrLsdPEV93GeS1JjzJHczYtTICkXpsMvM/s320/IMG_1603.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhl47zIbNPtikWiWhOMS-E0rBwvV9xdolTvMomMTxFlNB6bYu7Hc1HpaEqRTNGx_a7D70jpQrBwQG4XGojNEveTgsYFjXTLkZZ97oQ0D3mnJZ5J94EPb6zn18KupBxzKztB-X1kD-Riisk/s640/IMG_1606.JPG)
Oj zjadłabym takiego pączusia :-)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne pączusie :)
OdpowiedzUsuńSuper pączusie :) Dziękuję za udział w Festiwalu Pierniczków :)
OdpowiedzUsuńMmmmm aleś narobiła mi smaku :o)
OdpowiedzUsuń