U mnie na blogu przepisów na kotlety mielone jest sporo, ale tak jak już pisałam kilka razy nie lubię robić takich samych potraw, za każdym razem staram się coś zmienić, dodać, odjąć lub zamienić jakiś składnik..tym razem są kotleciki z imbirem, na blogu w sumie też są [ klik], ale te są bez sera, ale z dodatkiem śmietany..takie kotleciki są bardzo soczyste i smaczne.Bardzo szybkie do zrobienia...wystarczy kilka minut,aby wymieszać mięsko i już można smażyć kotleciki..ja czasem mięsko szykuję z samego rana, wtedy smaki przypraw pięknie połączą się z mięskiem.
- 70 dkg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2-3 łyżki śmietany kwaśnej
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej Oleofarm
- sól czosnkowa
- pieprz
- majeranek
- imbir
Chciałam zapytać czy mięso mielone można "przemielić " jeszcze blenderem ? Problem jest tego typu że jak robię mielone moim dzieciakom nie chcą jeść bo są "grudki". Mo blender z panasonica dałby radę jednak nie wiem czy mięso nie będzie za mało ścisłe . Może dodać wtedy dwa jajka albo więcej bułki ?
OdpowiedzUsuńJa czasem mięso miele maszynką [ małe oczka sitka ] i wtedy mięso jest bardziej "przemielone" , więc myślę,że nic nie będzie na przeszkodzie i będzie ok..a w razie potrzeby można dodać jeszcze jajko.
UsuńTo chyba jedyne danie obiadowe w akcji Korzennej (nie licząc zup) :). Dziękuję za wzięcie udziału!
OdpowiedzUsuń