Polędwiczka pieczona w mleku

Domowe wędliny jak wiadomo najlepsze..ja kupuję również czasem i w sklepie, ale tylko kiełbasę..a takiego typu wędliny jak schab, polędwica , boczek itp..robimy sami w  domu..tym razem zrobiłam polędwiczkę pieczoną w mleku..Pomysł na takie pyszne mięsko znalazłam tutaj ..można wykorzystać także inny rodzaj mięsa np.schab..Pierwszy raz piekłam mięso w mleku i miałam pewne obawy [ zresztą moja córka też].ale jak widać mięsko wyszło pyszne.

  • 1 kg schabu bez kości / polędwicy
  • 1 litr mleka (u mnie 2%)
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Wymieszać z przyprawami i olejem, następnie natrzeć dokładnie mięso, przykryć folią spożywczą i wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.Przełożyć do naczynia żaroodpornego,zalać mlekiem (mleko nie przykryje całego schabu).Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę. Podczas pieczenia od czasu do czasu polewać mięso mlekiem z naczynia.Po upieczeniu otworzyć piekarnik i trzymać w nim mięso, aż do całkowitego wystudzenia.Wystudzone mięso wyjąć z mleka, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dopiero po upływie tego czasu mięso będzie kruche i soczyste.



Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.