Dżem jabłkowy z multicookera



Od przedwczoraj jestem posiadaczką multicookera, był już jogurt, [ już zrobiłam także gulasz i zupę -przepisy będą wkrótce] a teraz jest dżem..w książeczkach dołączonych do urządzenia jest tylko przepis na dżem truskawkowy...a sezon truskawkowy już się skończył...a pora na jabłka..i postanowiłam wypróbować to urządzenie do dżemu z jabłek..ilości jabłek i cukru nie podaję, zależy to od pojemności misy, a szczególnie od rodzaju jabłek..tak samo czas gotowania zależy od jabłek, jedne są twarde i wiadomo, że będą gotowały się dłużej.

  • jabłka
  • cukier 
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i włożyć do misy multicookera . Zamknąć pokrywę.Wybrać program „JAM” i ustawić czas. Wcisnąć przycisk „Start”. 15-2 0 minut przed zakończeniem pracy programu otworzyć pokrywę, do misy multicookera dodać cukier i wymieszać. Zamknąć pokrywę i gotować do zakończenia pracy programu.Przełożyć do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem.Można też zawekować.
Letnie owoce Róbmy przetwory!

Komentarze