Dżem wiśniowy




Dostałam troszkę wiśni....i zrobiłam pyszny dżem...ja dodałam konfitur fix, ale można zrobić i bez tego dodatku..mój dżem wyszedł bardzo gęsty...taki właśnie miał być..
  • 1 kg wiśni 
  • około 1 kg cukru
  • 1 konfitur fix -Diamant

Wiśnie umyć i usunąć pestki.Wsypać cukier i odstawić na kilka godzin.Następnie zlać część soku [ sok zawekować również w słoiczki].Do wiśni wsypać konfitur -fix i  zagotować, ciągle mieszając.W razie potrzeby dodać jeszcze  cukru, cały czas mieszając, ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować ciągle mieszając przez 7 minut. Gorącym dżemem od razu dokładnie wypełnić wyparzone słoiki i natychmiast szczelnie zamknąć.Słoiki odwrócić dnem do góry na 5 minut.
Letnie owoceRóbmy przetwory!

Komentarze

  1. Można do słodzenia użyć ksylitol IG ma niski, a ja muszę uważać z cukrem. Ciekawa jestem jakby to wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie mam takich problemów wiec uzywam cukru, ale warto spróbować.

      Usuń
  2. Pamiętam jak byłam młoda i pierwszy raz babcia na Mazurach uczyła mnie robić dżem. W ogóle o tym zapomniałam, dopiero Twój post mi o tym przypomniał! Jutro akurat weekend, więc chyba odnowie dawne umiejętności kulinarne ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.