Dostałam troszkę wiśni....i zrobiłam pyszny dżem...ja dodałam konfitur fix, ale można zrobić i bez tego dodatku..mój dżem wyszedł bardzo gęsty...taki właśnie miał być..
- 1 kg wiśni
- około 1 kg cukru
- 1 konfitur fix -Diamant
Wiśnie umyć i usunąć pestki.Wsypać cukier i odstawić na kilka godzin.Następnie zlać część soku [ sok zawekować również w słoiczki].Do wiśni wsypać konfitur -fix i zagotować, ciągle mieszając.W razie potrzeby dodać jeszcze cukru, cały czas mieszając, ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować ciągle mieszając przez 7 minut. Gorącym dżemem od razu dokładnie wypełnić wyparzone słoiki i natychmiast szczelnie zamknąć.Słoiki odwrócić dnem do góry na 5 minut.
Można do słodzenia użyć ksylitol IG ma niski, a ja muszę uważać z cukrem. Ciekawa jestem jakby to wyszło.
OdpowiedzUsuńJa nie mam takich problemów wiec uzywam cukru, ale warto spróbować.
UsuńPamiętam jak byłam młoda i pierwszy raz babcia na Mazurach uczyła mnie robić dżem. W ogóle o tym zapomniałam, dopiero Twój post mi o tym przypomniał! Jutro akurat weekend, więc chyba odnowie dawne umiejętności kulinarne ;)
OdpowiedzUsuńSuper..a ja mieszkam na Mazurach..
Usuń