Pyszne drożdżówki z masą makową...zamiast masy makowej można dać marmoladę lub masę serową i też będzie pysznie..
- 75 g masła
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 50 dag mąki
- 80 g cukru
- masa makowa
Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka z dodatkiem cukru.Do mąki dodać rozpuszczone w mleku drożdże i masło. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.Posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut.
Swietna alternatywa dla kupowanych drozdzowek :)! Napewno sprobuje! Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńMmm, musiały smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń