Domowa masa makowa


Masę makową można kupić w sklepie ..ale można także zrobić samodzielnie i będzie o wiele lepsza niż ta z puszki..Ja czasem kupuję i tą w puszce, ale warto czasem poświęcić trochę czasu i przygotować taką masę samodzielnie...wtedy można dodać do niej swoje ulubione bakalie itd.Przepis na masę makową mam od Pawła i Madzi..a w następnym poście będzie przepis na bułeczki z taką masą , oczywiście też z przepisu Pawła i Madzi.Tak przygotowana masę makową można  zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni.Do gotowej masy makowej dodać ubitą pianę z białek i już można przyrządzać bułeczki ..Przepis cytuję za Pawłem i Madzią, ale kombinacja bakalii, orzechów wedle własnych upodobań.

  • 250 g suchego maku 
  • 60 g miodu 
  • 100 g ulubionych bakalii ( daktyle, morele i śliwki)
  • 25 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 50 g płatków migdałów
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej  
Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i wystudzić. Mak zmielić w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową.


Tak przygotowana masę makową można  zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni.


Komentarze