Kiedyś już robiłam taki domowy serek topiony....tym razem skorzystałam z przepisu Dominiki..no i znów mi nie wyszedł taki jakbym chciała...ale może następnym razem się uda..
- 250 g twarogu tłustego
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- koperek
Twaróg rozdrobnić włożyć do garnuszka, dodać sodę i sól – utłuc tłuczkiem do mięsa. Dodać jajko i wymieszać, pogrzewać przez 15 minut, doprowadzając mieszankę do 60 stopni, cały czas mieszając.Na koniec dodać posiekany koperek i wymieszać.Przełożyć serek do pojemniczka, przechowywać w lodówce.
Ja do serka dodaję 1 łyżeczkę masła zamiast jajka, wychodzi wspaniały.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Halina z Nowego.S.
Wczoraj robiłam z masłem, ale i z jajkiem..nastepnym razem zrobię bez jajka.Pozdrawiam również.
Usuń