Przejdź do głównej zawartości
Przepis znalazłam w jakiejś gazecie i musiałam wypróbować.. Drugim razem jak będę robić dodam więcej masła, [mój serek był strasznie gęsty i można było kroić nożem], albo przełożę do innego pojemnika , aby można było do wyjąć i kroić w plastry..
- 2 kostki twarogu
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka sody
- sól do smaku
- cebula
Twaróg, sodę i sól wymieszać razem i odstawić na godzinkę. W tym czasie na maśle podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę[ można dodać paprykę].Gdy cebula zmięknie dodać twaróg i dokładnie wymieszać . Następnie dodać żółtka i podgrzewać na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji.Tak przygotowany serek przelać do pojemniczka i zostawić do ostygnięcia .
a jaki jest w smaku?:)
OdpowiedzUsuńwow...bardzo ciekawie:)
OdpowiedzUsuńserek topiony? ależ Ty jesteś kopalnią pomysłów:)
OdpowiedzUsuńilka_86 - smakuje podobnie do takiego kupionego w sklepie. a zależy także od dodatków, można dodać cebulkę , koperek ,itd..
OdpowiedzUsuńTrzcinowisko-dziękuję..
basiaP- dużo mam różnych przepisów z gazet itd.. jak coś przypadnie mi do gustu to prędzej czy później muszę wypróbować... dużo czeka jeszcze w kolejce ale ostatnio mam braki czasu na pisanie..
U mnie rodzina lubi serek to będę musiała spróbować zrobić. Świetny przepis.
OdpowiedzUsuńNiedawno robiłam, ale mi nie wyszedł - zrobił się gorzki..., ale ja się nie poddam:). Zresztą zakładam, że wina leżała po stronie sera;)
OdpowiedzUsuńAvelina - spróbuj zrobić ,może posmakuje rodzince...
OdpowiedzUsuńAnia - być może to wina sera.Fajnie , że się nie poddajesz...Ja ostatnio tak miałam z wypiekami drożdżowymi , nie udawały się,ale się nie poddałam i okazało się , że to wina drożdży..
lubię ser smażony, kolejny raz mnie zaskakujesz z tymi serami. to też jest takie proste do przygotowania w domu? wow:)
OdpowiedzUsuńgoh.-a ja jeszcze sera nie smażyłam .. muszę nadrobić swoje zaległości.. a taki serek jest prosty do zrobienia...
OdpowiedzUsuń