Pyszne ciasteczka...upieczone z okazji Ciasta na niedzielę ..Pomysł na takie ciasteczka zaproponowała Joanna..Kombinacja bakalii dowolna...u mnie czekolada i morwa suszona...a na dodatek dodałam cukier i mąkę kokosową...pyszne były...
- 1 kostka masła (200g)
- 1 szkl. cukru [ u mnie 3/4 szkl.cukru białego i 1/4 szkl.cukru kokosowego]
- 1 mały cukier wanilinowy (16g) [ 1 łyżka ekstraktu waniliowego]
- 1 jajko (całe)
- ½ łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 ½ szkl. mąki pszennej [ u mnie 2 szkl.pszennej i 1/2 szkl.mąki kokosowej]
- 1 łyżka gęstej śmietany - opcjonalnie, tylko w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt zwarta
- czekolada
- suszone owoce morwy czarnej
Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej ubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą (ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą masę. Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany.Na końcu dodać pokrojoną w kostkę czekoladę , dowolne dodatki wedle gustu], a następnie wymieszać łyżką .Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć [ ja przyciskałam nóżką od kieliszka i widać troszkę wzorki] na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka się „rozpłyną” w pieczeniu. Piec w temp. 180C ok. 15 minut. Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją bardziej przy stygnięciu. Z blachy zdejmować ciastka na metalowa kratkę i na niej je studzić.
Razem ze mną ciasteczka piekły:
Bardzo smaczne były te ciasteczka u mnie po nich tylko wspomnienia zostały :) dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńProste, a jakie smaczne. Lubię kokos i wszystko co go zawiera. Smakołyki. Z mlekiem najlepsze. Super przekąska na słodko. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńFajne te ciasteczka wielosmakowe można powiedzieć . Dziękuję za wspólne pieczenie .
OdpowiedzUsuńPiękne ciasteczka, na pewno ciężko się nim oprzeć. :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, bo przepis brzmi zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuń