Kopczyki kreta

Kopczyki kreta zrobione przez młodszą córkę.
    Ciasto:
    • 1,5 szkl. mąki
    • 3/4  szkl. cukru
    • 3/4 szkl. mleka
    • 0,5  szkl maślanki
    • 2 łyżki kakao
    • 1 -2 jajka
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • szczypta soli

    Krem:
    • 250  śmietanki kremówki 30 %
    • 1 łyżeczka żelatyny
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 3 łyżki gorącej wody
    Dodatkowo:
    • 1 banan
    • kilka kropel soku z cytryny
    Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej.Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać. Ciasto przełożyć do 3/4 wysokości foremki na mufinki. Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Ostudzić ,następnie za pomocą łyżeczki wydrążyć środek. Resztki wyciętego ciasta pokruszyć.Żelatynę rozpuścić w gorącej wody . Śmietankę ubić na sztywną masę, pod koniec dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Do każdej babeczki włożyć pokrojone drobno banany , skropić sokiem z cytryny,następnie ubitą śmietankę tworząc lekki stożek. Wierzch oprószyć pokruszonym ciastem, lekko je dociskając i formując kopczyk.

    Wiosenne słodkości!

    Komentarze

    1. Pamiętam, że jak pierwszy raz posmakowałąm kopca kreta to bardzo mi zasmakował. Naprawdę. Niby takie szybkie ciasto, a smak okazał się super. Z wielką chęcią zrobiłabym takie mini-wersje. Bardzo w nich smakuje mi właśnie ten przełamujący całość banan ;) ...ale dawno nie jadłam kopca kreta. Stęskniłam się za tym smakiem. Pozdrawiam ciepło :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Jakie fajne! Muszę wypróbować:)

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
    Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.