Parę dni temu pokazałam Wam chlebek, bardzo prosty i szybki do zrobienia ..i na dodatek smaczny...pytaliście o to, czy można zmienić mąkę i ocet..no i cóż ..trza było wypróbować...i znów wyszedł pyszny chlebek..tak jak widać kombinacja mąk dowolna..u mnie tym razem była pszenna, orkiszowa i żytnia pełnoziarnista oraz ocet zwykły a nie balsamiczny..Zrobiłam z połowy porcji i tak też tym razem podam proporcje.
- 30 dkg mąki 650
- 10 dkg mąki orkiszowej
- 10 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2,5 dkg drożdży
- 0,5 l wody ciepłej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka płaskie soli
- 2 łyżki octu
- garść przyprawa do pieczenia chleba
Wszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą aby tylko połączyć składniki .Przełożyć do foremki , posmarować wodą .Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Super pomysł z takim chlebkiem, a ile mniej roboty. Nie ma to jak domowe pieczywo- najlepsze na świecie i zdrowe ;) pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńZgadza się ..domowe najlepsze..pozdrawiam.
UsuńJa jeszcze zawsze dodaje dużo ziaren..ale ten przepis też muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńa co to ??? przyprawa do pieczenia chleba ? nie znam...co to jest ?
OdpowiedzUsuńMieszanka różnych pestek , sezamu itd
Usuńhttp://rafex.eu/przyprawa-do-pieczenia-chleba-200-g-produkt-417.html
uwielbiam taki chleb
OdpowiedzUsuń