Chleb bez zagniatania i wyrastania

Parę dni temu pokazałam Wam chlebek, bardzo prosty i szybki do zrobienia ..i na dodatek smaczny...pytaliście o to, czy można zmienić mąkę i ocet..no i cóż ..trza było wypróbować...i znów wyszedł pyszny chlebek..tak jak widać kombinacja mąk dowolna..u mnie tym razem była pszenna, orkiszowa i żytnia pełnoziarnista oraz ocet zwykły a nie balsamiczny..Zrobiłam z połowy porcji i tak też tym razem podam proporcje.

  • 30 dkg mąki 650 
  • 10 dkg mąki orkiszowej
  • 10 dkg mąki żytniej  pełnoziarnistej
  •  2,5 dkg drożdży
  •  0,5 l wody ciepłej
  •  2 łyżki cukru
  •  1 łyżka płaskie soli
  •  2 łyżki octu
  • garść przyprawa do pieczenia chleba
Wszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą aby tylko połączyć składniki .Przełożyć do foremki , posmarować wodą .Piec około  1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach"


Komentarze

  1. Super pomysł z takim chlebkiem, a ile mniej roboty. Nie ma to jak domowe pieczywo- najlepsze na świecie i zdrowe ;) pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się ..domowe najlepsze..pozdrawiam.

      Usuń
  2. Ja jeszcze zawsze dodaje dużo ziaren..ale ten przepis też muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a co to ??? przyprawa do pieczenia chleba ? nie znam...co to jest ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszanka różnych pestek , sezamu itd
      http://rafex.eu/przyprawa-do-pieczenia-chleba-200-g-produkt-417.html

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.