wtorek, 19 maja 2015

Chleb - bez zagniatania, bez wyrastania


Łatwiejszego chleba chyba już nie znajdziecie..prosto i szybko..bez zagniatania , bez wyrastania...wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką [ drewnianą ! ], przełożyć do foremki , posmarować wodą [ o tym to ja zapomniałam] i wstawić do zimnego piekarnika..załączyć piekarnik i gotowe..polecam..mój chlebek wyrósł w górę i pękł..byłam zdziwiona dlaczego..nigdy wcześniej tak mi się nie zdarzyło..aż dopiero teraz szykując wpis..okazało się, że dałam za dużo drożdży..Polecam taki chlebek..jest pyszny...dodatki dowolne..wedle uznania..przepis od mojej koleżanki ..Ja zrobiłam z połowy porcji , piekłam w keksówce.
Piekłam także chleb z mieszanki różnych mąk i ze zwykłym octem..też jest dobry...więc można kombinować wedle własnego gustu i smaku..
  • 1 kg mąki 650 
  •  5 dkg drożdży świeżych
  •  1 l wody ciepłej
  •  4 łyżki cukru
  •  2 łyżki płaskie soli
  •  4 łyżki octu balsamicznego
  • po 6 łyżek otrąb, siemienia lnianego,  sezamu,  słonecznika 
Wszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą aby tylko połączyć składniki .Przełożyć do foremki , posmarować wodą .Piec około  1 godziny w temperaturze 180 stopni.



Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach"




Chleb zrobiony przez Annę .




74 komentarze :

  1. To coś dla mnie. Szybki, smaczny. A wychodzi pierwsza klasa. Pięknie się wypiekł. Poproszę kromeczkę do śniadania. Pozdrawiam :) Zapraszam dziś do mnie na sernik. Miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skoro to takie proste, to może ja też spróbuję :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować ,,i podzielić się opinią,

      Usuń
  3. Bardzo fajny przepis, na pewno wypróbuję :) Tylko dlaczego drewnianą łyżką? Ma to jakieś naukowe uzasadnienie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie...pytałam o to samo koleżankę, od której mam ten przepis..i ona nie wyjaśniła mi dlaczego..po prostu ktoś tak też jej podał i przepis idzie dalej w świat..a uzasadnienia brak.

      Usuń
    2. Dlatego, że metal wchodzi w reakcję chemiczną z drożdżami i octem. Od wieków zaleca się mieszanie (najlepiej wszystkiego) drewnianą łyżką.

      Usuń
  4. Jakiej mąki użyć?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ten ocet balsamiczny jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
  6. Mąka pszenna?? jaki typ

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy z tych proporcji wychodzi tylko jedna foremka chleba??? Czy może należy podzielić na kilka foremek??? JAkiej wielkości użyłaś foremki???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam z połowy porcji , piekłam w keksówce.

      Usuń
  8. Drewniana lyzka, bo drozdze nie lubia metalu. Tak samo jest z zakwasem do chleba. Nalezy mieszac lyzka drewniana lub plastikowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odpowiedź..

      Usuń
    2. To się tyczy tylko świeżych drożdży czy instant też? Bo ja używam tylko instant i mieszam metalową łyżką. Nie zauważyłam, żeby to w czymkolwiek przeszkadzało :)

      Usuń
  9. Czym można zastąpić ocet balsamiczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mhm...trudno powiedzieć..może zwykłym octem..

      Usuń
  10. A z inna maka ktoś próbował? Żytnia. Pszenna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam pierwszy raz..ale można pokombinować z innymi mąkami.

      Usuń
  11. Czy mąkę pszenną można zastąpić np. żytnią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak...trza wypróbować.

      Usuń
    2. raczej nie bo ja tak zrobiłam i wyszedł zakalec

      Usuń
    3. A ja piekłam i bez zakalca..
      http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/05/chleb-bez-zagniatania-i-wyrastania.html
      http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/06/chleb-z-nasionami-konopi.html

      Usuń
  12. Wczoraj piekłam chleb z mieszanki różnych mąk i ze zwykłym octem..też jest dobry...więc można kombinować wedle własnego gustu i smaku..

    OdpowiedzUsuń
  13. Wczoraj upiekłam chlebek z Pani przepisu. Jest superaśny. Nie mogę się od niego oderwać. .. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę upiec!
    "Wstawić do zimnego piekarnika" Czy 1 godzina pieczenia to czas od nagrzania piekarnika do 180 st?

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam,właśnie piękę chleb z Pani przepisu z połowy porcji. Chlebek "siedzi" sobie w piekarniku. Z niecierpliwością czekam na rezultat!
    Pozdrawiam
    Wanda z Down Under

    OdpowiedzUsuń
  16. Pani Bożenko...drożdże świeże czy instant Pani daje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez Pani..po prostu Bożena...dla mnie jakoś lepiej się pracuje z drożdżami świeżymi i takie też dałam.

      Usuń
  17. Odpowiedzi
    1. Wow..przykro mi..ja już piekłam kilka razy taki chlebek i zawsze było ok.

      Usuń
    2. Niewiem od czego to zależne.. A jaki pani daje program w piekarniku Góra -dół czy inny??

      Usuń
  18. Niewiem od czego to zależne a jak pani daje funkcje w piekarniku?? Może to też od tego zależy.. Może też przez to ze mam nowy piekarnik może to też swoje zrobiło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja te chlebki akurat piekłam w takim piekarniku -piecyku, który nie miał regulacji..
      Ja jak kupiłam nowy piekarnik, to też za bardzo nie wiedziałam jak dobrze ustawić temperaturę..niby kazdy piekarnik powinien być taki sam, a jednak nie...musiałam uczyć się od nowa z doborem temperatur itp.

      Usuń
  19. Pieke drugi raz i jak narazie wyrósł i wygląda świetnie zobaczymy jak skończy się piec :) napisze czy się udał chlebek

    OdpowiedzUsuń
  20. Chlebek pyszny naszczescie tym razem się udał a mężowi strasznie smakuje :) dziękuję za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super ,dziękuję za wiadomość. Coś miłego na wieczór po paskudnym dniu ..aż serce się uśmiecha.

      Usuń
  21. Czy można użyć drożdży instant?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście,,,ale ja jakoś wolę świeże i zazwyczaj z takimi robię.

      Usuń
  22. Zrobiłam i mi nie wyrósł,wyszedł taki gniot,ale ponieważ pracy mało,smak dobry będzie powtórka.Dzięki za fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  23. Piekę już 3 raz,fajny przepis i dobry chlebem.Jak robiłam pierwszy raz to chyba drożdże były niezbyt swieże.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, ze posmakował chlebek..a z drożdżami różnie bywa ..

      Usuń
  24. a forma keksowa to jaka, bo są różne ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam foremki o długości 30 cm.

      Usuń
  25. Wlasnie upieklam chlebek. Wyszly mi dwie foremki, niestety zakalec :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam kilka razy i nigdy nie było zakalca.

      Usuń
  26. Zrobie z maka orkiszowa i ryzowa ,wyglada b.pysznie p.chlebek,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Chlebek fajny tylko zmniejszyłam ilość drożdży i cukru drożdży 3 dkg i 2 łyżki cukru. Tamten był dla mnie za słodki i czuć było za bardzo drożdże teraz jest ok wyrósł taki sam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. Właśnie upiekłam. :) Z kilkoma zmianami; mniej cukru, mąka 500, pół na pół z żytnią chlebową, drożdże w saszetce (odliczone, jak na torebce napisano, czyli dwie saszetki - bo robiłam z 1 kg mąki) i łyżkę soli (z niewielką górką). Robiony na szybko, bo w domku zabrakło na śniadanie a sklepu nie ma u nas i trzeba umieć sobie poradzić. Robiony w mikserze z hakiem do chleba. Nie mam czasu na drewniane łyżki, a nauczyłam się już, że każdy chleb powinien być dobrze wyrobiony. Wody też nie odliczałam, tylko „na oko”. Wszystko wyszło pieknie i smacznie. Jeszcze gorący kroiłam, bo czasu nie było. Faktem jest, że tylko ten chlebek mi tak pęka (robię drugi raz). Może dodatek octu to sprawia? Do innych chlebów jego nie dodaję i tamte nie pękają.
    Zawsze każdy chleb robię „na moje oko”, według sprawdzonych miar i jeszcze nigdy zakalca nie było. Nie bójcie się zmieniać i eksperymentować.

    OdpowiedzUsuń
  29. Piekłam kilka razy, mąki mieszam -tortową 450 3/4 kg i do chleba 1/3, ocet raz dałam zwykły a ostatnio balsamiczny, chlebki wychodzą pyszne, pulchne i długo zachowują świeżość, pychotka polecam wszystkim :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. mozna spokojnie dać makę orkiszowa , drożdzy raczej 3 dkg --- z 1 kg maki wyjdą 2 chlebki w foremkach 30 cm x 11 cm -- jadłam taki chleb , b. smaczny , tylko z oczekiwaniem / krotkim / na wyrośnięcie -- ten przepis prostszy .....

    OdpowiedzUsuń
  31. Mam taki przepis, piekę od roku raz w tygodniu ale zamiast octu daję olej utrzymuje świeżość przez calutki tydzień. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  32. Piekę ten chlebek od ponad roku. Jest pyszny! Zamiast octu daję olej utrzymuje świeżość przez cały tydzień. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  33. Witam serdecznie, właśnie przygotowuje się do pieczenia tego chleba. Mam takie pytanie, jak przygotowujecie foremkę? Smarujecie tłuszczem, czy używacie papieru do pieczenia? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  34. Tak nastawilam sie na ten chleb i ...to kompletna porażka...w piekarniku byl ponad godzinę i mimo to wyszedl gumowy zakalec nie nadajacy sie do niczego do tego cienki ehhhhh;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia czemu tak wyszło..przykro mi.

      Usuń
  35. Dzisiaj prawie w polowie nocy(ogladam relacje tureckiego konfliktu dyplomatycznego w Roterdamie) upieklam po raz czwarty z kolei ten chleb,jest baaaar-dzo smaczny,miekki i wilgotny.Pieklam tez inne chleby ale ten jest bezbledny.Poki co,nie moge go zdradzic z innym chlebem.Komplementy dla Pani,zycze dalszych sukcesow kulinarnych.Pozdrawiam z Holandii-Iwona.

    OdpowiedzUsuń
  36. UPIEKŁAM DZISIAJ - WYSZEDŁ SUPER ! NIE MIAŁAM OCTU BALSAMICZNEGO WIĘC DODAŁAM ZWYKŁEGO CUKRU TEŻ MNIEJ - PIĘKNY ZAPACH W DOMU

    OdpowiedzUsuń
  37. A mąka gryczana może być

    OdpowiedzUsuń
  38. Zrobiłam z połowy składników ale już mi się masa nie podobała, była zbyt wodnista. Oczuwiście wyszedł zakalec. Pieczone godz. Dam sobie jeszcze jedną szansę i dam Wam znać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi..ja dawno nie piekłam i chyba jutro upiekę.

      Usuń
  39. Dziś dwa razy powtórzyłam. Kupiłam nowe świeże drożdze, nową mąkę i znowu dwa gnioty. Nie chcą rosnąć. Przez kilka lat piekłam w naczyniu żaroodpirnym, z zagniataniem, z różnymi mąkami, dodatkami i zawsze mi wychodził. Ten przepis jest prosty, szybki...Nie wiem dlaczego mi nie wychodzi. Jak zwykle się nie poddaję, spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć czemu tak się dzieje.

      Usuń
  40. Niestety, dzis znow sie nie udał. Zrobilam z tych skladnikow swoim przepisem i wyszedl pyszniutki. Widocznie nie dane mi są proste przepisy. Szkoda 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi..nie mam pojęcia czemu nie udał się.

      Usuń
  41. Bożena, za dużo kropek używasz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, a to dlaczego? przeszkadza w czytaniu? Pierwszy raz ktoś mi o tym napisał.

      Usuń
  42. U mnie się udał i jest bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.