Chleb - bez zagniatania, bez wyrastania

Łatwiejszego chleba chyba już nie znajdziecie..prosto i szybko..bez zagniatania , bez wyrastania...wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką [ drewnianą ! ], przełożyć do foremki , posmarować wodą [ o tym to ja zapomniałam] i wstawić do zimnego piekarnika..załączyć piekarnik i gotowe..polecam..mój chlebek wyrósł w górę i pękł..byłam zdziwiona dlaczego..nigdy wcześniej tak mi się nie zdarzyło..aż dopiero teraz szykując wpis..okazało się, że dałam za dużo drożdży..Polecam taki chlebek..jest pyszny...dodatki dowolne..wedle uznania..przepis od mojej koleżanki ..Ja zrobiłam z połowy porcji , piekłam w keksówce.
Piekłam także chleb z mieszanki różnych mąk i ze zwykłym octem..też jest dobry...więc można kombinować wedle własnego gustu i smaku..
  • 1 kg mąki 650 
  •  5 dkg drożdży świeżych
  •  1 l wody ciepłej
  •  4 łyżki cukru
  •  2 łyżki płaskie soli
  •  4 łyżki octu balsamicznego
  • po 6 łyżek otrąb, siemienia lnianego,  sezamu,  słonecznika 
Wymieszać wszystkie składniki łyżką [ drewnianą ! ], przełożyć do foremki , posmarować wodą [ o tym to ja zapomniałam] i wstawić do zimnego piekarnika, załączyć piekarnik .Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach"


Chleb zrobiony przez Annę .





Komentarze

  1. To coś dla mnie. Szybki, smaczny. A wychodzi pierwsza klasa. Pięknie się wypiekł. Poproszę kromeczkę do śniadania. Pozdrawiam :) Zapraszam dziś do mnie na sernik. Miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik...mniam..lubię..

      Usuń
    2. Pozdrawiając -zapytam ( jak kilku innych ...zjadaczy chleba )co z tym piekarnikiem ROZGRZEWAĆ WCZEŚNIEJ CZY NIE ? A JEŻELI TAK TO DO JAKIEJ TEMPERATURY???
      CZY TEŻ CIASTO WKŁADAMY DO ZIMNEGO PIEKARNIKA I NASTAWIAMY TEMPERATURĘ CZEKAJĄC TĘ ...GODZINĘ ( może być z hakiem ...).

      Usuń
    3. Wstawić do zimnego piekarnika i piec 1 godzinę.Czas pieczenia w sumie może być inny, wszystko zależy od piekarnika, więc warto sprawdzić .

      Usuń
  2. Skoro to takie proste, to może ja też spróbuję :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować ,,i podzielić się opinią,

      Usuń
  3. Bardzo fajny przepis, na pewno wypróbuję :) Tylko dlaczego drewnianą łyżką? Ma to jakieś naukowe uzasadnienie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie...pytałam o to samo koleżankę, od której mam ten przepis..i ona nie wyjaśniła mi dlaczego..po prostu ktoś tak też jej podał i przepis idzie dalej w świat..a uzasadnienia brak.

      Usuń
    2. Dlatego, że metal wchodzi w reakcję chemiczną z drożdżami i octem. Od wieków zaleca się mieszanie (najlepiej wszystkiego) drewnianą łyżką.

      Usuń
  4. Jakiej mąki użyć?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ten ocet balsamiczny jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
  6. Mąka pszenna?? jaki typ

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy z tych proporcji wychodzi tylko jedna foremka chleba??? Czy może należy podzielić na kilka foremek??? JAkiej wielkości użyłaś foremki???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam z połowy porcji , piekłam w keksówce.

      Usuń
  8. Drewniana lyzka, bo drozdze nie lubia metalu. Tak samo jest z zakwasem do chleba. Nalezy mieszac lyzka drewniana lub plastikowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odpowiedź..

      Usuń
    2. To się tyczy tylko świeżych drożdży czy instant też? Bo ja używam tylko instant i mieszam metalową łyżką. Nie zauważyłam, żeby to w czymkolwiek przeszkadzało :)

      Usuń
  9. Czym można zastąpić ocet balsamiczny?

    OdpowiedzUsuń
  10. A z inna maka ktoś próbował? Żytnia. Pszenna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam pierwszy raz..ale można pokombinować z innymi mąkami.

      Usuń
    2. Mieszam różne mąki i eksperymentuje, ale zawsze zostawiam cześć mąki pszennej

      Usuń
  11. Czy mąkę pszenną można zastąpić np. żytnią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak...trza wypróbować.

      Usuń
    2. raczej nie bo ja tak zrobiłam i wyszedł zakalec

      Usuń
    3. A ja piekłam i bez zakalca..
      http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/05/chleb-bez-zagniatania-i-wyrastania.html
      http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/06/chleb-z-nasionami-konopi.html

      Usuń
  12. Wczoraj piekłam chleb z mieszanki różnych mąk i ze zwykłym octem..też jest dobry...więc można kombinować wedle własnego gustu i smaku..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam pytanie czy ten chlebus ma byc pieczony godz czy dluzej bo po tej godz wlozylam patyczek i kleił się

      Usuń
  13. Wczoraj upiekłam chlebek z Pani przepisu. Jest superaśny. Nie mogę się od niego oderwać. .. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. cieszę się bardzo....

      Usuń
    2. Tak samo ja ........chlebek jest przepyszny dziekuję za przepis

      Usuń
  14. Muszę upiec!
    "Wstawić do zimnego piekarnika" Czy 1 godzina pieczenia to czas od nagrzania piekarnika do 180 st?

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam,właśnie piękę chleb z Pani przepisu z połowy porcji. Chlebek "siedzi" sobie w piekarniku. Z niecierpliwością czekam na rezultat!
    Pozdrawiam
    Wanda z Down Under

    OdpowiedzUsuń
  16. Pani Bożenko...drożdże świeże czy instant Pani daje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez Pani..po prostu Bożena...dla mnie jakoś lepiej się pracuje z drożdżami świeżymi i takie też dałam.

      Usuń
  17. Odpowiedzi
    1. Wow..przykro mi..ja już piekłam kilka razy taki chlebek i zawsze było ok.

      Usuń
    2. Niewiem od czego to zależne.. A jaki pani daje program w piekarniku Góra -dół czy inny??

      Usuń
  18. Niewiem od czego to zależne a jak pani daje funkcje w piekarniku?? Może to też od tego zależy.. Może też przez to ze mam nowy piekarnik może to też swoje zrobiło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja te chlebki akurat piekłam w takim piekarniku -piecyku, który nie miał regulacji..
      Ja jak kupiłam nowy piekarnik, to też za bardzo nie wiedziałam jak dobrze ustawić temperaturę..niby kazdy piekarnik powinien być taki sam, a jednak nie...musiałam uczyć się od nowa z doborem temperatur itp.

      Usuń
  19. Pieke drugi raz i jak narazie wyrósł i wygląda świetnie zobaczymy jak skończy się piec :) napisze czy się udał chlebek

    OdpowiedzUsuń
  20. Chlebek pyszny naszczescie tym razem się udał a mężowi strasznie smakuje :) dziękuję za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super ,dziękuję za wiadomość. Coś miłego na wieczór po paskudnym dniu ..aż serce się uśmiecha.

      Usuń
  21. Czy można użyć drożdży instant?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście,,,ale ja jakoś wolę świeże i zazwyczaj z takimi robię.

      Usuń
  22. Zrobiłam i mi nie wyrósł,wyszedł taki gniot,ale ponieważ pracy mało,smak dobry będzie powtórka.Dzięki za fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  23. Piekę już 3 raz,fajny przepis i dobry chlebem.Jak robiłam pierwszy raz to chyba drożdże były niezbyt swieże.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, ze posmakował chlebek..a z drożdżami różnie bywa ..

      Usuń
  24. a forma keksowa to jaka, bo są różne ?

    OdpowiedzUsuń
  25. Wlasnie upieklam chlebek. Wyszly mi dwie foremki, niestety zakalec :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam kilka razy i nigdy nie było zakalca.

      Usuń
  26. Zrobie z maka orkiszowa i ryzowa ,wyglada b.pysznie p.chlebek,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Chlebek fajny tylko zmniejszyłam ilość drożdży i cukru drożdży 3 dkg i 2 łyżki cukru. Tamten był dla mnie za słodki i czuć było za bardzo drożdże teraz jest ok wyrósł taki sam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. Właśnie upiekłam. :) Z kilkoma zmianami; mniej cukru, mąka 500, pół na pół z żytnią chlebową, drożdże w saszetce (odliczone, jak na torebce napisano, czyli dwie saszetki - bo robiłam z 1 kg mąki) i łyżkę soli (z niewielką górką). Robiony na szybko, bo w domku zabrakło na śniadanie a sklepu nie ma u nas i trzeba umieć sobie poradzić. Robiony w mikserze z hakiem do chleba. Nie mam czasu na drewniane łyżki, a nauczyłam się już, że każdy chleb powinien być dobrze wyrobiony. Wody też nie odliczałam, tylko „na oko”. Wszystko wyszło pieknie i smacznie. Jeszcze gorący kroiłam, bo czasu nie było. Faktem jest, że tylko ten chlebek mi tak pęka (robię drugi raz). Może dodatek octu to sprawia? Do innych chlebów jego nie dodaję i tamte nie pękają.
    Zawsze każdy chleb robię „na moje oko”, według sprawdzonych miar i jeszcze nigdy zakalca nie było. Nie bójcie się zmieniać i eksperymentować.

    OdpowiedzUsuń
  29. Piekłam kilka razy, mąki mieszam -tortową 450 3/4 kg i do chleba 1/3, ocet raz dałam zwykły a ostatnio balsamiczny, chlebki wychodzą pyszne, pulchne i długo zachowują świeżość, pychotka polecam wszystkim :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. mozna spokojnie dać makę orkiszowa , drożdzy raczej 3 dkg --- z 1 kg maki wyjdą 2 chlebki w foremkach 30 cm x 11 cm -- jadłam taki chleb , b. smaczny , tylko z oczekiwaniem / krotkim / na wyrośnięcie -- ten przepis prostszy .....

    OdpowiedzUsuń
  31. Mam taki przepis, piekę od roku raz w tygodniu ale zamiast octu daję olej utrzymuje świeżość przez calutki tydzień. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  32. Piekę ten chlebek od ponad roku. Jest pyszny! Zamiast octu daję olej utrzymuje świeżość przez cały tydzień. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  33. Witam serdecznie, właśnie przygotowuje się do pieczenia tego chleba. Mam takie pytanie, jak przygotowujecie foremkę? Smarujecie tłuszczem, czy używacie papieru do pieczenia? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  34. Tak nastawilam sie na ten chleb i ...to kompletna porażka...w piekarniku byl ponad godzinę i mimo to wyszedl gumowy zakalec nie nadajacy sie do niczego do tego cienki ehhhhh;(

    OdpowiedzUsuń
  35. Dzisiaj prawie w polowie nocy(ogladam relacje tureckiego konfliktu dyplomatycznego w Roterdamie) upieklam po raz czwarty z kolei ten chleb,jest baaaar-dzo smaczny,miekki i wilgotny.Pieklam tez inne chleby ale ten jest bezbledny.Poki co,nie moge go zdradzic z innym chlebem.Komplementy dla Pani,zycze dalszych sukcesow kulinarnych.Pozdrawiam z Holandii-Iwona.

    OdpowiedzUsuń
  36. UPIEKŁAM DZISIAJ - WYSZEDŁ SUPER ! NIE MIAŁAM OCTU BALSAMICZNEGO WIĘC DODAŁAM ZWYKŁEGO CUKRU TEŻ MNIEJ - PIĘKNY ZAPACH W DOMU

    OdpowiedzUsuń
  37. A mąka gryczana może być

    OdpowiedzUsuń
  38. Zrobiłam z połowy składników ale już mi się masa nie podobała, była zbyt wodnista. Oczuwiście wyszedł zakalec. Pieczone godz. Dam sobie jeszcze jedną szansę i dam Wam znać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi..ja dawno nie piekłam i chyba jutro upiekę.

      Usuń
    2. Pieklam dzisiaj pierwszy raz i wyszedł......jest przepyszny......dziękuję Pani Bożenko za tak superowy przepis

      Usuń
  39. Dziś dwa razy powtórzyłam. Kupiłam nowe świeże drożdze, nową mąkę i znowu dwa gnioty. Nie chcą rosnąć. Przez kilka lat piekłam w naczyniu żaroodpirnym, z zagniataniem, z różnymi mąkami, dodatkami i zawsze mi wychodził. Ten przepis jest prosty, szybki...Nie wiem dlaczego mi nie wychodzi. Jak zwykle się nie poddaję, spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Niestety, dzis znow sie nie udał. Zrobilam z tych skladnikow swoim przepisem i wyszedl pyszniutki. Widocznie nie dane mi są proste przepisy. Szkoda 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi..nie mam pojęcia czemu nie udał się.

      Usuń
  41. Bożena, za dużo kropek używasz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, a to dlaczego? przeszkadza w czytaniu? Pierwszy raz ktoś mi o tym napisał.

      Usuń
    2. Kropki ją rozpraszają i gubi się w czytaniu ...he he he ...

      Usuń
  42. U mnie się udał i jest bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Ja pieklam wczoraj i niestety niewyrosnieta porazka ,choc w smaku pyszny .
    ale nie doczytalam przepisu , wlasciwie wstepu ...to o wlozeniu do zimnego pieca.
    Jutro powtorka przepisu :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, ja mam też tak czasami..że nie doczytam dokładnie przepisu lub jakiś uwag i potem nie wychodzi jak trzeba, ale czasem i się udaje.
      Proszę dać znać , czy powtórka się udała.
      Pozdrawiam również.

      Usuń
    2. nie mam polskiej klawiatury i z gory przepraszam :)
      Byla powtorka i bardzo udany wypiek ! Pieczemy co czwarty dzien i to w roznych wariacjach...dzis z makami bezglutenowymi gryczna i owsiana z dodatkiem orzechow i siemienia .
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    3. Super, cieszę się.Pozdrawiam również.

      Usuń
  44. Super chlebek robiłam pierwszy raz jest mega fajny

    OdpowiedzUsuń
  45. Jak też piekłam chlebki z ziarnami ale zawsze coś nie tak wychodziło niby wyrósł tak jak należało a mimo tego się kruszył i kleił nie wiem co było przyczyną ale i ten też wypróbuję na pewno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dawno nie piekłam tego chleba i muszę to nadrobić.Polecam.

      Usuń
  46. Bożenko,a ciasto ma byc geste czy raczej takie "wlewające" sie do foremki? Długo trzeba mieszac ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawno nie robiłam tego chlebka, ale ciasto nie jest ani gęste, ani wlewające, takie pół na pół.A mieszać tylko do połączenia się składników.

      Usuń
  47. Bozenko,a ta godzinka pieczenia od momentu włozenia do zimnego piekarnika czy liczyc od momentu nagrzania się do 180 C

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od wstawienia do piekarnika,ale warto sprawdzić , bo piekarniki też różnie pieką.

      Usuń
  48. witam, korzystam z tego przepisu juz od baaardzo dawna, jednakze nie dodaje octu (zadnego- nie jest wcale konieczny) i mozna mieszac maki - ja uzywam 7oog maki pszennej i 300g zytniej, kupuje mix nasion(siemie lniane, slonecznik, orzechy, migdaly, zurawina itp)- zarowno chleb jak i boleczki wychodza wspaniale ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kombinowałam z różnych mąk i z różnymi dodatkami i zawsze pyszny wychodził, A bez octu jak widać też się udaje.

      Usuń
  49. Bozenko,po włozeniu chleba do zimnego piekarnika i po nagrzaniu sie go do 180 C przełączyc funkcje na grzałki gora-dól czy zostawic funkcje nagrzewanie? A jak bym wlozyła do nagrzanego juz piekarnika to chlebek sie nie uda???
    Pozdrawiam -Asiula )

    OdpowiedzUsuń
  50. Bozenko,a w nagrzanym wczesniej do 180C piekarniku uda sie Twoj chlebek?

    OdpowiedzUsuń
  51. Bozenko,grzanie góra-dól,czy tylko dolna grzałka?

    OdpowiedzUsuń
  52. Bozenko,a jakiej wielkosci są Twoje foremki? A dół foremek wykładasz papierem?

    OdpowiedzUsuń
  53. Dlaczego mój chlebek pęka i to zawsze po bokach :(

    OdpowiedzUsuń
  54. super,chlebek sie udał!!!!! :):)

    OdpowiedzUsuń
  55. Bozenko,dlaczego mój chlebek peka zawsze z jednego boku? :(

    OdpowiedzUsuń
  56. Bozenko,a mozna mąke 650 wymieszac z żytnią 2000,i w jakich proporcjach?
    Asik :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Mam pytanie czy piec ten chleb z termoobiegem?czy ten chleb nie jest zbyt suchy bo ja mam problem z glutenem w pieczywie i trawieniem pieczywa,szczegolnie jak jest suchsze.Czy moze lepiej poszukac przepis na chleb z zakwasem i raczej innego typu.np z kaszy gryczanej?Prosze o odpowiedz osoby ,ktore ten chleb juz piekly i te, ktore maja doswiadczenie w pieczeniu tez innych chlebow,najlepiej mieszanych,nie tylko z maki pszennej,bo ja zle trawie biale pieczywo.Dodam, ze nigdy nie pieklam zadnego chleba sama.

    OdpowiedzUsuń
  58. Upieklem dzisaj taki chlebek tylko odrobiene inaczej , upieklem z maki zytniej razowej bez octu i bez cukru by nie podnosic kclorii tylko sol woda siemie lniane i pestki dyni oczywiscie drozdze 1 godzna to odrobine za malo w moim piecyku , nastepny w takiej konfiguracji chce zrobic tylko na bazie nie drozdzy a zakwasu

    OdpowiedzUsuń
  59. Piec godzinę liczą od wsadzenia do piekarnika, czy, od uzyskania temp 180 C ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od wstawienia do piekarnika,ale warto sprawdzić , bo piekarniki też różnie pieką.


      Usuń
  60. Czy mogę użyć mąki typ 750 lub 720

    OdpowiedzUsuń
  61. Witaj Bożenko. Nigdy nie piekłam chleba ani nie używałam drożdży... Czy wystarczy je rozkruszyć i łączyć ze składnikami czy jakoś specjalnie rozrabiać?

    OdpowiedzUsuń
  62. Do tej pory piekłam chlebek z innego przepisu,ale dzisiaj chcę wypróbować Twój przepis.Zobaczymy jak wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.