Chlebek robiony według tego ..tylko , że bez ziaren i pieczony tradycyjnie w piekarniku.
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miękkiego masła
- 100 ml mleka
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki żytniej
- 8 g drożdży instant
- 1 łyżka cukru
Wymieszać wszystkie składniki, miksować 3 minuty na najniższych obrotach i kolejne 3 minuty na średnich. Odstawić ciasto do wyrastania na 2 godziny, składając po 1 godzinie.[moje ciasto rosło w misce Tupperware -i obyło się bez składania].Przełożyć ciasto na omączony blat, uformować bochenek i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 1-1,5 godziny.Piec 40 minut w naparowanym piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.