Chleb pszenno-żytni



Chlebek robiony według tego ..tylko , że bez ziaren i pieczony tradycyjnie w piekarniku.
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka miękkiego masła 
  • 100 ml mleka 
  • 250 ml ciepłej wody 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 250 g mąki żytniej 
  • 8 g drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
Wymieszać wszystkie składniki, miksować 3 minuty na najniższych obrotach i kolejne 3 minuty na średnich. Odstawić ciasto do wyrastania na 2 godziny, składając po 1 godzinie.[moje ciasto rosło w misce Tupperware -i obyło się bez składania].Przełożyć ciasto na omączony blat, uformować bochenek i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 1-1,5 godziny.Piec 40 minut w naparowanym piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.









Pieczywo pełnoziarniste 2015

Komentarze