Lubicie chleb z ziarnami? jeśli tak, to ten chlebek na pewno Was zasmakuje..w sumie taki chleb można upiec i bez ziaren..ale ja miałam akurat specjalną mieszankę ziaren do pieczenia chleba Rafex..wsypałam prawie całą szklankę..W skład tej mieszanki wchodzą sezam, słonecznik, siemie lniane złote, siemie lniane ,czarnuszka, kminek cały.Ilość i dobór ziaren można dać wedle własnego gustu.Chlebek piekłam [chlebek piekł się w automacie] według tego przepisu..i po raz drugi miałam problem z chlebkiem.Chlebek pięknie wyrósł i na koniec opadł..i wygląd taki byle jaki..ale chlebek smaczny...i na pewno jeszcze nie raz będę piekła.
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miękkiego masła
- 100 ml mleka
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki żytniej
- 8 g drożdży instant
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szkl.przyprawy do pieczenia chleba
Gdy chleb będzie upieczony automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyjąć wtedy formę z automatu i wyciągnąć z niej chleb. Przed spożyciem wystudzić.
Pyszny chlebek :-)
OdpowiedzUsuńBożenko-piękny chleb, dziękujemy za dodanie go do marcowej listy, pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńMi wyszedł ciężki zbity i ogólnie nie smaczny. Zrobiłam jak w przepisie.
OdpowiedzUsuńPrzykro mi.Trudno mi powiedzieć, czemu taki wyszedł.
Usuń