Chleb pszenno-żytni z ziarnami


Lubicie chleb z ziarnami? jeśli tak, to ten chlebek na pewno Was zasmakuje..w sumie taki chleb można upiec i bez ziaren..ale ja miałam akurat specjalną mieszankę ziaren do pieczenia chleba Rafex..wsypałam prawie całą szklankę..W skład tej mieszanki wchodzą sezam, słonecznik, siemie lniane złote, siemie lniane ,czarnuszka, kminek cały.Ilość i dobór ziaren można dać wedle własnego gustu.Chlebek piekłam [chlebek piekł się w automacie] według tego przepisu..i po raz drugi miałam problem z chlebkiem.Chlebek pięknie wyrósł i na koniec opadł..i wygląd taki byle jaki..ale chlebek smaczny...i na pewno jeszcze nie raz będę piekła. 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka miękkiego masła 
  • 100 ml mleka 
  • 250 ml ciepłej wody 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 250 g mąki żytniej 
  • 8 g drożdży  instant
  • 1 łyżka cukru 
  • 3/4 szkl.przyprawy do pieczenia chleba
Składniki [ najpierw płynne, a potem sypkie] umieścić w pojemniku maszyny do pieczenia. Nastawić 1 program pieczenia, wybrać wagę chleba i średni kolor zarumienienia.W momencie w którym automat wyda dźwięk świadczący o tym, że to moment na dodanie ziarenek.
Gdy chleb będzie upieczony automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyjąć wtedy formę z automatu i wyciągnąć z niej chleb. Przed spożyciem wystudzić.




















Chleb dodaję do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog.

Domowa piekarenka 2015
Pieczywo pełnoziarniste 2015

Komentarze

  1. Bożenko-piękny chleb, dziękujemy za dodanie go do marcowej listy, pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi wyszedł ciężki zbity i ogólnie nie smaczny. Zrobiłam jak w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi.Trudno mi powiedzieć, czemu taki wyszedł.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.