Drożdżówki z dżemem i kruszonką

Były cebulaki , a córce zachciało się takich bułeczek ale na słodko..tak więc nie pozostało nic innego tylko zagnieść ciasto , przynieść jakiś dżem z piwnicy i działać..przyniosłam kilka dżemów do wyboru..i córka wybrała jabłka..oczywiście można dać dowolne nadzienie.

  • 100 g  mleka
  • 25 g świeżych drożdży /lub 1 opakowanie suchych 8g
  • 100 g masła miękkiego pokrojonego na kawałki
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
dodatki 
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g cukru brązowego
  • 50 g masła
  • dowolny dżem

Mleko razem z drożdżami podgrzać,mieszając do rozpuszczenia.Ostudzić ,dodać masło,jajka,cukier,mąkę sól i wyrobić mikserem do połączenia składników[ma być jednolita masa] .Ciasto pozostawić w naczyniu, przykryć.Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.Delikatnie odpowietrzyć ciasto dłońmi .Wyrośnięte ciasto rozwałkować , wyciąć większym kubkiem krążki, przy pomocy dna szklanki [ maczać w mące] w krążkach zrobić wgłębienie.Posmarować jajkiem i wgłębienie napełnić nadzieniem, posypać kruszonką . Piec około 20-25 min nagrzanym piekarniku do 190 stopni.







Pieczemy słodkie drożdżówki

Komentarze

  1. idealne do kawy w pracy, super!

    PS. Zapraszam na urodzinowy konkurs! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, jak ja kocham drozdzowki!
    A tak dawno nie robilam...
    Smakowite...
    :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.