Tartaletki z dżemem

Pyszne małe co nie co ..do kawy lub herbaty..szybko zrobione i szybko zjedzone...do ciasta zamiast cukru dałam miód mniszkowy , który można kupić tutaj.. Miód wielokwiatowy mniszkowy polecany jest przy chorobach żołądka, zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, skurczach żołądka i jelit oraz chorobach wątroby i dróg żółciowych, a także przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych.Miody Polskie oprócz miodu mniszkowego mają w swojej ofercie jeszcze kilka innych rodzajów miodów..Polecam..

  • 30 dkg  mąki
  • 2-3 łyżki miodu np.mniszkowego
  • 20 dkg margaryny 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • powidła lub dżem 
Z mąki, miodu, margaryny i śmietany zagnieść ciasto i schłodzić. Foremki do tartaletek wysmarować masłem, wyłożyć ciastem[ trochę ciasta zostawić na kratkę] , nakłuć widelcem, wyłożyć dżem , ułożyć kratkę z ciasta.[ ja użyłam wałka do kratkowania]. Piec przez około 20- 25 minut.








Karnawałowe Słodkości!

Komentarze

  1. Pysznie wyglądają, hja miód mniszkowy robię sama

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi ślinka pociekła;] -zdecydowanie nie powinnam czytać przepisów przed obiadem;].

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny ten wałek! W życiu bym nie wpadła na to, jak zrobić taką uroczą kratkę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.