Przejdź do głównej zawartości
Pyszne małe co nie co ..do kawy lub herbaty..szybko zrobione i szybko zjedzone...do ciasta zamiast cukru dałam miód mniszkowy , który można kupić tutaj.. Miód wielokwiatowy mniszkowy polecany jest przy chorobach żołądka, zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, skurczach żołądka i jelit oraz chorobach wątroby i dróg żółciowych, a także przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych.Miody Polskie oprócz miodu mniszkowego mają w swojej ofercie jeszcze kilka innych rodzajów miodów..Polecam..
- 30 dkg mąki
- 2-3 łyżki miodu np.mniszkowego
- 20 dkg margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- powidła lub dżem
Z mąki, miodu, margaryny i śmietany zagnieść ciasto i schłodzić. Foremki do tartaletek wysmarować masłem, wyłożyć ciastem[ trochę ciasta zostawić na kratkę] , nakłuć widelcem, wyłożyć dżem , ułożyć kratkę z ciasta.[ ja użyłam wałka do kratkowania]. Piec przez około 20- 25 minut.
Pysznie wyglądają, hja miód mniszkowy robię sama
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka pociekła;] -zdecydowanie nie powinnam czytać przepisów przed obiadem;].
OdpowiedzUsuńŚwietny ten wałek! W życiu bym nie wpadła na to, jak zrobić taką uroczą kratkę :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie.
OdpowiedzUsuń