Święto pizzy też trza jakoś uczcić..no i proponuję pizzę, a raczej roladki pizzowe z pysznym serem korycińskim p.Czesławy Zarzeckiej..taki ser idealnie nadaje się do pizzy lub zapiekanek.
- 50 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 250 ml letniej wody
- 50 ml oliwy
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- przyprawa do pizzy
- kiełbasa
- papryka
- ogórek
- pomidor
- sos curry lub ketchup
- ser koryciński z pomidorami, bazylią i czosnkiem Pani Czesławy Zarzeckiej
Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Ketchup lub sos rozsmarować na rozwałkowanym placku. Na tym rozłożyć dodatki, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek układać na blasze pionowo. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Pod koniec pieczenia można dodatkowo jeszcze posypać po wierzchu serem.
Pyszne mini pizze, skuszę się na jedną :)
OdpowiedzUsuń