Przejdź do głównej zawartości
Salceson domowej roboty..pyszny..mimo, że ja za takim jedzonkiem nie przepadam..już na blogu jest przepis na salceson ,ale z szybkowaru i z folii..tym razem gotowany był tradycyjnie w garnku i po ugotowaniu przełożony do pojemnika do zastygnięcia.Przepis podaję taki jak już w sumie był na blogu, ale wiadomo każdy ma inne smaki i upodobania..i dodaje wedle własnego uznania..ja robię zawsze na oko ..
- 1/2 świńskiego łba
- ok. 10 dag skórek wieprzowych
- ok. 25 dag słoniny
- serce, płucka, ozorek
- przyprawy do smaku:
- czosnek( 2-3 ząbki)
- sól
- majeranek
- kolendra zgnieciona
- pieprz czarny mielony
- gałka muszkatołowa mielona
Głowę porąbać na mniejsze kawałki, włożyć do dużego gara, dodać skórki, słoninę, ozorki, serce i płucka. Zalać wodą osolić i gotować do prawie miękkości, wyjmując kawałki w miarę ich dogotowywania się. Przestudzić pokroić w kostkę słoninę i ozorki ( wcześniej obrać je ze skóry), skórki ze słoniny w paseczki, resztę składników w cienkie plasterki.Wywar z gotowania zredukować do ok. 1/2 litra, przecedzić przez gęste sito. Wszystko razem ( mięso i wywar)połączyć, doprawić do smaku ( dość dobrze, bo mnie się wydawało w czasie mieszania, że jest już dość słone a potem po zrobieniu i wystudzeniu okazało się, że mogłoby być bardziej doprawione ) i "gotować" tradycyjnie przez około 1 -2 godzin ( w zależności od tego jak twarde było mięso przed rozdrabnianiem) .Szybko schłodzić, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Fantastyczny. Muszę spróbować zrobić za jakiś czas. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpycha!:)
OdpowiedzUsuńZdrowych, radosnych, pełnych magii Świąt!:)
Pytanie mam, jak będzie smakował salceson - czy w ogóle to będzie salceson jak zrezygnuję z głowizny na rzecz podgardla i golonek? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście , że można zrobić z golonki, podgardla .zamiast głowizny.
Usuń