Lussekatter (Oczy św. Łucji)



Od dawna przybierałam się do upieczenia takich bułeczek..ale zawsze było jakieś ale...czasem potrzebna jest jakaś motywacja czy coś podobnego...no i akurat Małgosia zaproponowała pieczenie takich bułek w Wypiekaniu na śniadanie..Przepis pochodzi z tej strony...tam też możecie poczytać o tradycji pieczenia takich bułeczek..Bułeczki są pyszne...ja w sumie z jednego ciasta zrobiłam trzy rodzaje bułeczek..ale o nich w następnych postach.
  • 300 ml mleka
  • 200 g masła
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka
  • 0,5  łyżeczki soli
  • 150 g cukru
  • 2 g szafranu lub kurkumy
  • 750 g mąki
  • rodzynki lub żurawina
  • jajko +1 łyżka mleka do smarowania bułeczek

Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Formować z ciasta wężyki długości ok. 15-20 cm, a z nich literkę S, w każdy ślimaczek wcisnąć rodzynek. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Posmarować jajkiem z mlekiem. Piec ok. 12 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.



















Razem ze mną piekły:[ dziękuję]
Wiosenka
Agata
Kinga
Łucja
Aga
Magdalena
Kamila
Marzena

Komentarze

  1. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za wspólne pieczenie tak smacznych bułeczek:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne :) Ja też się do nich zbierałam i zbierałam, a teraz wiedząc że są tak smaczne to aż żałuję:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczne:)dzięki za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wspólne pieczenie :) Bułeczki rewelacja . Moje wczoraj pieczone a dzisiaj nie ma śladu .

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.