Przejdź do głównej zawartości
- 250 g maki pszennej
- 250 g mąki pszennej razowej
- 20 g drożdży piekarskich
- 100 g musztardy rosyjskiej Develey [dałam 3 łyżki]
- 1 łyżka miodu
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Obie mąki wymieszać w misce. Zrobić w niej zagłębienie. W ciepłej wodzie rozpuścić miód i rozprowadzić drożdże. Zaczyn drożdżowy wlać do zagłębienia w mące i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże miały czas ruszyć. Kiedy zaczyn zwiększy swoją objętość dodać sól i musztardę i wyrabiać ciasto - powinno wystarczyć około 5 minut. Po tym czasie nakryć miskę bawełnianą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę - ciasto powinno podwoić swoją objętość. [ drożdże z miodem, wodą i musztardą wymieszałam w misce, dodałam mąki , sól , zamknęłam miskę, zakręciłam miską i odstawiłam.]Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto lekko zarobić i formować małe bułeczki. Naciąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmarować ciepłym mlekiem [zapomniałam] i odstawić na 20 do ponownego wyrośnięcia. Piec przez około 20 - 25 minut, aż bułki wyraźnie się zarumienią.
ciekawy pomysł:) pieczywa z musztardą jeszcze nie piekłam:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na bułeczki - nie wpadłabym na to :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńhttp://livedreamcook.blogspot.com/