Irańska ryba smażona

Pomysł na taką rybę..a dokładniej panierkę z dodatkiem kurkumy i curry podpatrzyłam tutaj.


  • 80 dag filetów
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczki ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka curry 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej
Filety (świeże lub rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć na złoty kolor na oleju.
Kurkuma nazywana jest też „ostryżem” i „szafranem indyjskim”.

Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych i występuje w ok. 70 gatunkach na terenie m.in. Indii i Australii.

Naukowcy dostrzegli niedawno związek między stosowaniem kurkumy przez Hindusów, a niższą, w porównaniu do innych krajów, zachorowalnością na Alzhaimera. Zdaniem naukowców to właśnie składnik kurkumy- kurkumonoida, odpowiada za pobudzanie systemu immunologicznego do niszczenia białka, które utrudnia przewodzenie sygnałów nerwowych i prowadzi do Alzhaimera.

Zastosowanie w kuchni:
•    Z kurkumy powstaje barwnik, nazywany kurkuminą. Stosuje się go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie.
•    Kurkumy używa się do przyprawiania sosów i potraw z drobiu.
•    Co ciekawe, kurkumą można „oszukiwać szafran”, co zauważył słynny podróżnik Marco Polo. Kurkuma kolorem przypomina szafran i, chociaż w smaku, jest zupełnie inna, to jednak z powodzeniem można ją stosować, jako zamiennik szafranu.

Właściwości lecznicze:
•    Kurkuma jest stosowana do produkcji leków, leczących dolegliwości wątroby.
•    Wpływa pozytywnie na trawienie i działa rozkurczowo.
•   Najnowsze badania wskazują, że kurkuma jest jedną z najskuteczniejszych substancji przeciwrakowych. Wyniki badań potwierdzają, że osoby, które przyjmują kurkumę, zdecydowanie rzadziej chorują na raka.

Komentarze

  1. Kurczę, chyba jak następnym razem będę robić rybę na obiad to wypróbuję ten sposób;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego danie z ryby jest w kategorii "bezmięsne"? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie ryba to nie mięso...ale już poprawiam i usuwam z kategorii bezmięsne..po prostu przez pomyłkę i moje niedopatrzenie ryba znalazła się w tej kategorii.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.