- 80 dag filetów
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej
Kurkuma nazywana jest też „ostryżem” i „szafranem indyjskim”.
Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych i występuje w ok. 70 gatunkach na terenie m.in. Indii i Australii.
Naukowcy dostrzegli niedawno związek między stosowaniem kurkumy przez Hindusów, a niższą, w porównaniu do innych krajów, zachorowalnością na Alzhaimera. Zdaniem naukowców to właśnie składnik kurkumy- kurkumonoida, odpowiada za pobudzanie systemu immunologicznego do niszczenia białka, które utrudnia przewodzenie sygnałów nerwowych i prowadzi do Alzhaimera.
Zastosowanie w kuchni:
• Z kurkumy powstaje barwnik, nazywany kurkuminą. Stosuje się go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie.
• Kurkumy używa się do przyprawiania sosów i potraw z drobiu.
• Co ciekawe, kurkumą można „oszukiwać szafran”, co zauważył słynny podróżnik Marco Polo. Kurkuma kolorem przypomina szafran i, chociaż w smaku, jest zupełnie inna, to jednak z powodzeniem można ją stosować, jako zamiennik szafranu.
Właściwości lecznicze:
• Kurkuma jest stosowana do produkcji leków, leczących dolegliwości wątroby.
• Wpływa pozytywnie na trawienie i działa rozkurczowo.
• Najnowsze badania wskazują, że kurkuma jest jedną z najskuteczniejszych substancji przeciwrakowych. Wyniki badań potwierdzają, że osoby, które przyjmują kurkumę, zdecydowanie rzadziej chorują na raka.
Kurczę, chyba jak następnym razem będę robić rybę na obiad to wypróbuję ten sposób;]
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDlaczego danie z ryby jest w kategorii "bezmięsne"? ;)
OdpowiedzUsuńW sumie ryba to nie mięso...ale już poprawiam i usuwam z kategorii bezmięsne..po prostu przez pomyłkę i moje niedopatrzenie ryba znalazła się w tej kategorii.
Usuń