Przejdź do głównej zawartości
Tartaletki -ciasto kruche
Foremki do tartaletek mam od dłuższego czasu..ale tylko raz piekłam w nich biszkoptowe tartinki..no i w końcu przybrałam się do zrobienia w nich ciasta kruchego.., które potem można potem nadziewać czym tylko się chce...u mnie były z bitą śmietaną..ale o tym w następnym wpisie.
- 1 margaryna
- 30 dkg mąki
- 5 dkg cukru
- 2 łyżki zimnej wody
Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać zimną wodę wodę i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto.
świetnie wyglądają:) bardzo lubię tarteletki, w końcu muszę kupić takie foremki:D
OdpowiedzUsuńświetne są:D uwielbiam kruche babeczki!
OdpowiedzUsuńfajny przepis :) napewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie