Biszkoptowe tartaletki



Trochę nieudane...ale pokazuję...przepis na biszkopt znalazłam gdzieś  w necie..miało wyjść 8 tartaletek..a u mnie wyszło 6..jabłka i bita śmietana [która nie chciała ubić się] to już mój pomysł...ale mimo wszystko wyszło co wyszło i zostało zjedzone...do jabłek dodałam pysznego miodu z cynamonem z Anielskich Przysmaków..Polecam miodek...pyycha...
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubić do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka i ubijać. Dodać proszek do pieczenia i powoli przesiane mąki. Wszystko wymieszać bardzo delikatnie łyżką w jednym kierunku. Foremki do tartinek wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną lub mąką. Wylać  masę do 2/3 wysokości foremek i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.
  • 3-4 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki cukru [ ilość zależy od gatunku jabłek]
  • 1 łyżka miodu z cynamonem
  • 1 łyżka cynamonu
  • śmietana 
  • cukier do smaku
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Podsmażyć na maśle, dodać cukier , miód i cynamon i razem chwilkę jeszcze przesmażyć.Wyłożyć na upieczone biszkopciki, a na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę z cukrem.




Jabłko z cynamonem

Komentarze