Ciasto orkiszowe

Ciasto z mąki orkiszowej razowej....a do tego masa z serka mascarpone i śmietany..
  • 60 g miękkiej margaryny
  • 150 g cukru
  • 2 jajka 
  • 220 g mąki orkiszowej razowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 3 łyżki kakao 
  • 1 szkl  jogurtu naturalnego 
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. Mąkę przesiać z kakao proszkiem i sodą.Dodać resztę składników i zmiksować na gładką masę, miksując kilka minut. Wlać do tortownicy o średnicy 23 cm. Piec około 50 minut.
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 0,5 l śmietany 
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 śmietan -fix
Wszystko razem zmiksować.
Dodatkowo
  • dżem
Na ostudzone ciasto wyłożyć dżem, na to masę z serka i śmietany, dowolnie udekorować.U mnie posypka z okruchów upieczonego ciasta [ lekko odkrojony wierzchu].

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.