Chleb orkiszowy z ziarnami

Pierwszy raz piekłam chleb z mąki orkiszowej..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam tutaj..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie ciut za słony..

  • 300 g mąki orkiszowej
  • 150 g mąki pszennej 
  • 450 ml letniej wody 
  • 7 g drożdży instant
  • 1/2 szkl. otrąb pszennych
  • 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl.]
  • 1/4  szkl.pestek dyni[ nie dałam]
  • 1 łyżka soli [ według mnie za dużo]
  • 1 łyżka cukru 
  • żółtko i mleko do posmarowania chleba 
W misce wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier.
Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec ok. 55 minut. Pod koniec pieczenia można wyjąć chleb aby opiekł się ze wszystkich stron.Upieczony chleb studzić na kratce.


















Przypominam i zapraszam ..
                  

Komentarze

  1. Jestem ciekawa, czy mąkę orkiszową można zamienić na żytnią?

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis . Piekę taki chleb od jakiegoś czasu i zawsze wychodzi. Ja daje więcej ziaren slonecznika dyni i siemię lniane.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, na pewno wypróbuję, a najważniejsze, że jest prosty w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój pierwszy chlebek odstawiłam do wyrośnięcia i zaraz będę piec.Mam nadzieję że mi wyjdzie jak mojej poprzedniczce. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam nadzieję..proszę dać znać.Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Wychodzi super piekę od 2- 3 miesięcy!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.