Solanki i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku

Małgosia z bloga Smaki Alzacji wymyśliła ezoteryczne spotkania przy piekarniku...no , a takie spotkania choć wirtualne ..to fajna zabawa...Małgosia zaproponowała wypiek solanek według przepisu znalezionego tutaj...ja co prawda piekłam już takie i takie solanki..ale nic nie stało na przeszkodzie aby znów je upiec...Do posypania solanek można użyć nie tylko kminek, ale czarnuszkę, grubą sól morską..albo niczym nie posypywać..i tak będą smaczne...Wiadomo..nie każdy lubi kminek...lub inne dodatki...Dziękuję wszystkim osobom biorącym udział w ezoterycznym spotkaniu przy piekarniku..i mam nadzieję, że znów się spotkamy..

  • 50 dkg mąki pszennej 650 
  • 1 jajko 
  • 1/2 szkl.letniego mleka 
  • 1/2 szkl. letniej wody 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zawinięciem 
  • kminek do oprószenia (można pominąć lub zastąpić innymi ziarnami) [ kminek, czarnuszka, sól morska]
Mąkę przesiać do miski. Zrobić w niej wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże. Zalać je 2-3 łyżkami letniego płynu, dodać  1 łyżeczkę cukru, delikatnie zamieszać trzonkiem łyżki i odstawić na kilkanaście minut do spienienia.
Gdy rozczyn wyrośnie, dodać pozostały płyn, sól oraz żółtko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5h.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na koło i podzielić na 8 trójkątów (jak pizzę).Każdy trójkąt posmarować lekko olejem i zawijać proste rogaliki. Ułożyć je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut.
Napuszone rogaliki posmarować roztrzepanym lekko białkiem i oprószyć dodatki według gustu.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut lub do zezłocenia się. 
Wystudzić na kratce. 
Świetnie smakują jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych lub sałatek.


Przy piekarniku spotkały się ze mną następujące wielkie osoby :)

Komentarze

  1. są piękne Bożena! dziękuję również za wspólne spotkanie i polecam się na kolejny tydzień:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne rogaliki, fajne wspólne pieczenie, dziękuję i do następnego razu.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Również dziękuję za wspólny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne rogaliki,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite solanki, uwielbiam je, a jeszcze sama nie robiłam :) czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne rogaliki :) dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I ja się z Toba spotkałam Bozenko po raz kolejny przy wspólnym pieczeniu.
    Dziekuje za wspólnie spędzony czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne Ci wyszły ! ja też robiłam z makiem. Miło było piec razem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne te twoje rogale ja też robiłam z makiem . Dziękuje za wspólne pieczenie . .

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglądają Twoje solanki, dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ładne i smaczne, dziękuję za wspólnie spędzony czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Hejciaa!! Naprawdę fajny blog i bardzo ciekawy wpis :)) Będę wpadać częściej.
    Obserwuję i czekam na rewanżyk ;))
    http://dawidkwiatkowski-opowiadanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Pieknie Wam sie upiekło.
    Dziekuję za dołączenie do listy "Na zakwasie i na drożdzach"

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.