- 50 dkg mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 1/2 szkl. letniego mleka
- 1/2 szkl. letniej wody
- 1 płaska łyżeczka drożdży suchych
- 1 łyżka oleju
- 1 białko
- sól morska
- opcjonalnie kminek
Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 2 lub 3 części (w zależności od tego ile i jakiej wielkości solanki chcemy uzyskać) i rozwałkować na okrągłe placki grubości ok. 1/2 cm. Każdy placek posmarować z wierzchu olejem, po czym nożem do pizzy podzielić na 8 części. Każdy trójkącik zwinąć jak rogalik tylko, że solanki mają pozostać proste.
Wyłożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać solą morską (ewentualnie kminkiem).Piec w 250 st.C na złoty kolor.
ciekawy pomysł na rogaliki:)
OdpowiedzUsuńA ja na miniaturce myślałam, ze to rogaliczki na słodko. A tutaj zaskoczenie i to miłe. Fajna przekąska ;) Bardzo mi się podoba przepis
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń