Pyszne ciasto np.na Dzień Babci i Dziadka też.....Lubicie ciasta z kokosem? jeśli tak ,to polecam..pycha...Pomysł z masą kokosową podpatrzyłam u Dorotki. Zdjęcia po rozkrojeniu niestety zabrakło..
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szkl.mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl.cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 l mleka
- 1/2 szkl.cukru
- 20 dkg margaryny
- 25 dkg wiórków kokosowych Kresto
- 1 cukier waniliowy
- śnieżka w proszku
- 200 ml mleka
Białka ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia . Delikatnie wymieszać i przelać do blaszki lub tortownicy.Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i przełożyć przekrojony biszkopt.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i przełożyć przekrojony biszkopt.
Na wierzch wyłożyć mleko ubite ze śnieżką.Odstawić do lodówki do schłodzenia.
Kokosowe smaki ! To lubię ;)
OdpowiedzUsuńale pyszności:P
OdpowiedzUsuńuwielbiam kokos, więc to ciasto jest idealnie dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam również na mojego bloga :-)
www.kuchniaipodroze.blogspot.com