Kolejny chleb pieczony na kamieniu..tym razem chleb z gotowej mieszanki..i tym razem nowość , której nie ma jeszcze w sklepach p.Adama..[sklepy są tutaj i tutaj]..Chlebek owsiany ..pierwszy raz taki jadłam ..i powiem Wam, że jest pyszny...Mój chlebek był pieczony na kamieniu..ale można upiec i w foremce lub w wypiekaczu do chleba..Takie gotowe mieszanki do chleba są naprawdę świetne..polecam..a także zapraszam do konkursu..można wygrać takie mieszanki..
- mieszanka do wypieku chleba owsianego
- woda
Sposób przygotowania w piekarniku:
- Wlać wodę[330 g/26oC].
- Dodać zawartość małej oraz dużej torebki i mieszać składniki przez 20 minut -[mieszanie]
- Po 20 minutach mieszania odstawić ciasto pod przykryciem na 30 minut -[leżakowanie]
- Po 30 minutach leżakowania ukształtować i przełożyć do formy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość [50-90 minut] -[garowanie]
- Po garowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika[ 220 stopni] i natychmiast spryskać od góry ciepłą wodą przez 5 sekund -[parowanie]
- Wypiekać w temp.220 stopni przez 3 minuty, a następnie zmniejszyć temperaturę do 18 stopni i wypiekać dalej przez 30 minut[ razem 33 minuty]-wypiek
Sposób przygotowania w wypiekaczu:
- Wlać wodę do wypiekacza [320/26 oC]
- Dodać zawartość obu torebek i ustawić program podstawowy.
Mieszanka do wypieku chleba zapakowana jest w papierową, ale solidną torebkę..a w środku torebki..dwie torebki foliowe..w jednej [malutkiej] są drożdże, a w drugiej [dużej] gotowa mieszanka [mąki : owsiana razowa, pszenna t 750, żytnia t 720, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant].Na odwrocie papierowej torby są instrukcje co do wypieku ....
nie ma to jak taki domowy, zdrowy chlebuś:) u mnie dzisiaj wyrasta słonecznikowy:)
OdpowiedzUsuńchleb z mieszanki to jest tylko dla leniwych mało to mamy dziś we wszystkim chemii niema to jak swojski chlebek na zakwasie zrobionym wieczorem a na drugi dzień robie reszte i wypiekam w piecu wypalanym drzewem jest przepyszny.
OdpowiedzUsuń