Boczek pieczony




W wolnych chwilach robię "porządek " na blogu ..i w albumie swoich zdjęć znalazłam zdjęcie pieczonego boczku...tzn..boczku przyszykowanego do pieczenia..bo zdjęcia już upieczonego nie znalazłam..Taki boczek robiłam..oj dawno temu..a przepis podpatrzyłam tutaj.Ilość boczku i przypraw podaję za autorką,,,ale wiadomo..każdy ma inny gust..i każdy może dodać przyprawy jakie sobie sam zażyczy..

  • 60 dkg boczku surowego 
  • 6 ząbków czosnku 
  • 2 łyżki suszonego majeranku 
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • 1/2 przyprawy do mięsa pieczonego 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • odrobina soli (jeżeli nie dajemy przypraw z jej dodatkiem) 
  • 1/2 przyprawy do gyrosa 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 owoce jałowca (rozgniecione) 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 
  • olej lub oliwa 
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem wymieszać i zalać olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej pasty ziołowo czosnkowej. Powstałą ziołową pastą posmarować boczek i odłożyć do lodówki na co najmniej dobę [ ja zawinęłam boczek w folię]. Piec w temperaturze 180°C przez około 45-60 minut.

Komentarze

  1. Od dłuższego czasu już zbieram się do upieczenia boczku, więc troszkę zainspirował mnie ten wpis. :)
    Serdecznie dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.