Takie ciasto [ tzn.podobne] robiłam już  jakiś czas temu..a przepis oryginalny pochodzi z Małej Cukierenki.
- 520 g mąki
 - 170 g cukru
 - 2 łyżeczki sody
 - ½ łyżeczki soli
 - 2 jajka
 - 2 szkl.maślanki
 - 120 ml oleju
 - 100 g rodzynek
 - 3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru
 
 Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać maślankę olej i jajka. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.Cynamon wymieszać z 80g cukru. Keksówkę 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto piekłam w temperaturze 150oC na funkcji termoobieg przez 65-70 minut.

pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne, zwłaszcza dla takich fanów cynamonu jak ja ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńCiasto w sam raz do niedzielnej kawy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta w takim klimacie. Prezentuje się obłędnie :) Poproszę kawałeczek :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cynamonowe ciacha;)
OdpowiedzUsuń