Quiche jajeczny



Quiche to tarta , ale w wydaniu wytrawnym..robiłam już jakiś czas temu testując foremkę do tarty, która spisuje się idealnie...przepis leciutko zmodyfikowany z książki Ciasta Wytrawne.
  • 20 dkg mąki
  • 10 dkg masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli


  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pętko kiełbasy
  • cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko surowe
  • 2 lyżki sera żółtego
  • sol, pieprz
  • natka pietruszki [ nie dałam]

Mąkę posiekać z masłem, dodać sól i wodę.Wyrobić ciasto i włożyć na 2 godziny do lodówki.Płaską formę wysmarować masłem , wylepić ciastem, nakłuć widelcem.Zrumienić w gorącym piekarniku.
Cebulę posiekać , podsmażyć na maśle, dodać posiekane jajka ugotowane na twardo.Doprawić do smaku.Wylać roztrzepane jajko [ ja dodałam do farszu i razem wymieszałam]i posypać serem.Wstawić do piekarnika i piec,aż wierzch się zetnie.Podawać na gorąco , posypany natką pietruszki.


Komentarze

  1. ŚWIETNY BLOG :) MAM PROSBE . DAJCIE "LUBIE TO" TO ZDJĘCIA W LINKU. PROOOOSZE ! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=534521083289021&set=pb.116262438448223.-2207520000.1383075123.&type=3&theater

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha:D:D bardzo lubię to danie:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.