Quiche to tarta , ale w wydaniu wytrawnym..robiłam już jakiś czas temu testując foremkę do tarty, która spisuje się idealnie...przepis leciutko zmodyfikowany z książki Ciasta Wytrawne.
- 20 dkg mąki
- 10 dkg masła
- 3 łyżki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 pętko kiełbasy
- cebula
- 1 łyżka masła
- 1 jajko surowe
- 2 lyżki sera żółtego
- sol, pieprz
- natka pietruszki [ nie dałam]
Mąkę posiekać z masłem, dodać sól i wodę.Wyrobić ciasto i włożyć na 2 godziny do lodówki.Płaską formę wysmarować masłem , wylepić ciastem, nakłuć widelcem.Zrumienić w gorącym piekarniku.
Cebulę posiekać , podsmażyć na maśle, dodać posiekane jajka ugotowane na twardo.Doprawić do smaku.Wylać roztrzepane jajko [ ja dodałam do farszu i razem wymieszałam]i posypać serem.Wstawić do piekarnika i piec,aż wierzch się zetnie.Podawać na gorąco , posypany natką pietruszki.
ŚWIETNY BLOG :) MAM PROSBE . DAJCIE "LUBIE TO" TO ZDJĘCIA W LINKU. PROOOOSZE ! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=534521083289021&set=pb.116262438448223.-2207520000.1383075123.&type=3&theater
OdpowiedzUsuńDziękuję..
UsuńPolubiłam..
pycha:D:D bardzo lubię to danie:D
OdpowiedzUsuń