Przepis na to pyszne ciasto znalazłam tutaj..pyszny mięciutki biszkopt..lekko kwaskowata masa serowa,a do tego słodka i pyszna posypka ..nic dodać, nic ująć...i tylko brać się do roboty i robić to pyszne ciasto..polecam..
Do tego ciasta wykorzystałam proszek do pieczenia i śnieżkę firmy Wodzisław..Proszek do pieczenia jak to proszek ..wiadomo...potrzebny do pieczenia [ chociaż można biszkopt upiec i bez proszku, ale ja jeszcze takiego nie piekłam]..Śnieżka jest wykorzystywana jako dodatek do ciast lub owoców..wystarczy zmiksować ją z mlekiem lub śmietaną i już gotowe..
BISZKOPT
- 7 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl.mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław
- 1 łyżka octu winnego Jamar
- 25 dag chudego sera białego
- 3 łyżki cukru
- 2 galaretki cytrynowe( brzoskwiniowe)
- 1/2 litra śmietany 30% lub 36%
- 1 "śnieżka" w proszku Wodzisław
- 1/3 kostki margaryny
- 10 dag wiórków kokosowych
- garść migdałów [ płatków migdałowych]
- 2 łyżki cukru
- 1 słoik dżemu brzoskwiniowego [ dałam z cukinii-agrestowy]
Galaretki rozpuścić w pół litra gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
Ser biały utrzeć z cukrem,a następnie wlać zimną galaretkę i miksować do dokładnego połączenia.
W osobnym naczyniu ubić śmietanę ze "Śnieżką". Do ubitej śmietany wlać ser z galaretką i wymieszać mikserem. Wylać na jedną część biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta .Posmarować dżemem .
Na patelni roztopić masło z cukrem,dodać kokos i migdały. Całość zrumienić na małym ogniu cały czas mieszając. Rozprowadzić na wierzchu ciasta posmarowanego dżemem.
Na patelni roztopić masło z cukrem,dodać kokos i migdały. Całość zrumienić na małym ogniu cały czas mieszając. Rozprowadzić na wierzchu ciasta posmarowanego dżemem.
Delikatne, takie piankowe ciasto Ci wyszło, aż mam ochotę, żeby się skusić. Ale najpierw muszę je upiec.
OdpowiedzUsuń