Przejdź do głównej zawartości
Dżem z cukinii - agrestowy
Kolejny przepis z dodatkiem cukinii..Lubię dżem z cukinii..tym razem z dodatkiem galaretek agrestowych...moja cukinia była żółta a nie zielona, więc i kolor jest inny niż oczekiwałam [ miał być zielony -od galaretek agrestowych]..Ale kolor w sumie nie jest aż tak ważny..ważny jest smak..
- 5 kg cukinii
- 1 kg cukru
- 4 galaretki agrestowe
- 5 łyżeczek kwasku cytrynowego
Cukinie obrać i wydrążyć nasiona, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier ,galaretki, kwasek.Całość smażyć jeszcze 30 minut.Nakładać do słoików i szybko zakręcać.
Ale pyszny musiał być, podrzuć słoiczek ;)
OdpowiedzUsuńPyszny...zrobiłam na razie kilka słoiczków..i jeszcze będę robić..
Usuńwww.anielskieprzysmaki.pl-ojej to ja poproszę słoiczek:)Monika Sz
OdpowiedzUsuńProszę bardzo..
UsuńJa robiłam ostatnio konfiturę z cukinii z dodatkiem pomarańczy i cytryny, muszę kiedyś zrobić taką agrestową.
OdpowiedzUsuńA ja z pomarańczą i cytryną jeszcze nie robiłam..
Usuń