Pizzę robię dość często..ale po raz pierwszy robiłam na słodko....zawsze to jakaś odmiana...warto spróbować..do tej pizzy można użyć dowolnych miękkich owoców..u mnie cukinia ananasowa i maliny ...a do tego polane pysznym syropem klonowym z Anielskich Przysmaków...no i użyłam drożdży suszonych wypiekacz.Przepis podpatrzyłam u Dorotki.
Składniki na ciasto, na 4 nieduże pizze (każda o średnicy około 16 cm):
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki drobnego cukru
- 3/4 łyżeczki suchych drożdży (3 g) lub 7 g drożdży świeżych
- 2 łyżki oliwy
- 150 ml wody, lekko ciepłej
Ponadto:
- 150 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- dowolne miękkie owoce, pokrojone (np. śliwki, mandarynki, banany, morele, brzoskwinie, nektarynki, maliny, porzeczki, figi, truskawki ...)
- syrop klonowy, do polania
Mąkę, sól, cukier i suche drożdże wymieszać w naczyniu (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Powoli dolewać oliwę i ciepłą wodę, wyrabiając ciasto. Wyrabiać przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić przykryte, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 45 minut - do godziny).
Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na spód o średnicy 16 cm, można podsypać lekko mąką. Ciasto pozostawić tak do napuszenia na około 15 minut.
Mascarpone wymieszać z pudrem i ekstraktem z wanilii. Posmarować równo po każdej pizzy, na górę wyłożyć owoce. Piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 200ºC. Podawać gorące, polane syropem klonowym.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia chleba według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h). Po skończeniu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.
świetny przepis na słodko:)Pozdrawiam gorąco.Monika Szlązak- Anielskie Przysmaki.
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie jadłam, musiała być pyszna ;)
OdpowiedzUsuń