poniedziałek, 23 września 2013

Cukinia a la ananas

Cukinię w syropie już kiedyś robiłam..ta jest z dodatkiem goździków..dodatek goździków podpatrzyłam tutaj .Jak dla mnie bez goździków jest lepsza, ale to kwestia gustu..Wanilia z cukru wanilinowego nadała słodkiego  smaku..i przyjemnego aromatu..



W 1,5 litra zimnej wody rozpuścić kwasek cytrynowy. Cukinię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę .Włożyć do gara (gliniak lub coś szklanego) i zalać wodą z kwaskiem.Obciążyć np. talerzem i odstawić na ok 24 godziny w chłodne miejsce.
Następnie odcedzić cukinię. Wodę, w której się moczyła, zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i goździkami. Do gotującej się wody dodać cukinię i gotować na ostrym ogniu ok 8 minut.Gorące przelać do słoików, zakręcic i odstawić do góry dnem do wystudzenia.

Fajna "słomiana" para?

4 komentarze :

  1. Fajna taka zakonserwowana cukinia ;) A para fajna !

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam takie ananaski tylko z aromatem ananasowym i sa super :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. hej obserwuje Twój blog od jakiegoś czasu i musze Ci powiedziec, że znalazłam w sieci fajny program do sprawdzania ile jeszcze sadełka trzeba zrzucić :) SPRAWDŹ-SYLWETKE

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Bożenko.Nie robiłam nigdy tak cukinii,ale pomysł bardzo ciekawy.Też mam taką parę w ogrodzie-tylko u mnie jest babcia z dziadkiem.
    Jeżeli chodzi o zakwas to mogę Ci przysłać,to żaden problem Bożenko.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.