Cukinię w syropie już kiedyś robiłam..ta jest z dodatkiem goździków..dodatek goździków podpatrzyłam tutaj .Jak dla mnie bez goździków jest lepsza, ale to kwestia gustu..Wanilia z cukru wanilinowego nadała słodkiego smaku..i przyjemnego aromatu..
- 3 kg (obranej) cukinii
- 1 kg cukru
- cukier wanilinowy Wodzisław
- kilka goździków
- 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Następnie odcedzić cukinię. Wodę, w której się moczyła, zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i goździkami. Do gotującej się wody dodać cukinię i gotować na ostrym ogniu ok 8 minut.Gorące przelać do słoików, zakręcic i odstawić do góry dnem do wystudzenia.
Fajna "słomiana" para?
Fajna taka zakonserwowana cukinia ;) A para fajna !
OdpowiedzUsuńRobiłam takie ananaski tylko z aromatem ananasowym i sa super :-)
OdpowiedzUsuńWitaj Bożenko.Nie robiłam nigdy tak cukinii,ale pomysł bardzo ciekawy.Też mam taką parę w ogrodzie-tylko u mnie jest babcia z dziadkiem.
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o zakwas to mogę Ci przysłać,to żaden problem Bożenko.
Pozdrawiam serdecznie:)