Przejdź do głównej zawartości
Cukinia w syropie przyda się zimą np.do ciasta.
- 3 kg cukinii
- 1 kg cukru
- 2 cukry waniliowe
- 3-4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1,5 l wody
Zagotować wodę z kwaskiem cytrynowym i ostudzić. Cukinie obrać i pokroić w kostkę. Zalewą zalać cukinię i odstawić na 12 godzin. Zlać z cukinii zalewę , dodać cukier i cukier waniliowy . Zagotować . Do tej zalewy dodać cukinię i gotować przez 7 minut. Gorące przełożyć do słoików i zakręcić.
Przepis dodaję do Akcji przetwory 2011 i Cukinia 2011.
ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńfajne:)
OdpowiedzUsuńczuję, że kolejna porcja słoików mnie czeka :)
OdpowiedzUsuńWitam Bożena,a do jakiego ciasto to można użyć?
OdpowiedzUsuńFaktycznie ciekawy, pierwszy raz się spotykam z cukinią w takiej postaci :)
OdpowiedzUsuńzauberi,aga -dziękuję..
OdpowiedzUsuńkulinarne-smaki- u mnie już brakuje słoików... narobiłam już sporo różnych przetworów , a przede mną jeszcze sporo do zrobienia...
margot - taka cukinia smakuje prawie jak ananas z puszki..
kuchennefascynacje - ja robiłam już taką cukinię w zeszłym roku..
Jutro mam zamiar zrobić ale dynię w podobny sposób, myślisz, że też będzie dobra?
OdpowiedzUsuńzauberi- ciężko mi powiedzieć ....ja jutro też planuję coś zrobić z dynią i znalazłam taki oto przepis
OdpowiedzUsuńhttp://kuchcik.info/2008/11/24/dynia-ala-pomarancza/
A ja wlasnie myslałam,jak zakonserwować na słodko kabaczka,zrobię Twoim sposobem,dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń