Zupa leśniczego



Pyszna zupka z grzybami , makaronem i ziemniakami..ale zdjęcie całkiem nieudane..czasem tak się zdarza, że nie można zrobić zdjęcia takiego jak się chce...ale cóż..i tak Wam pokazuję...Przepis z książki Kuchnia Polska...Ja dodatkowo dodałam śmietanę...pyszna zupka była...
  • 50 dag maślaków lub pieczarek
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżka pszennej mąki
  • 25 dag ziemniaków
  • marchewka
  • 5 szklanek rosołu z kostki
  • 10 dag zacierek lub drobniutkiego makaronu typu "zacierki" [ u mnie makaron tarte Czaniecki]
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, tymianek,koperek)
  •  1-2 łyżki oleju lub margaryny
  •  1 listek laurowy 
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego 
  • 3-4 ziarna pieprzu, sól
  • śmietana
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w paseczki. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać grzyby, listek laurowy, pieprz i ziele angielskie, podlać 1-2 łyżkami wody lub rosołu i dusić do miękkości na małym ogniu. Pod koniec duszenia oprószyć mąką. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i ugotować w rosole. Gdy ziemniaki będą już dochodzić, dodać uduszone grzyby, a gdy zupa zawrze - zacierki lub makaron zacierkowy. Gotować około 5 minut, ewentualnie doprawić i dodać posiekaną zieleninę. Po ugotowaniu zupę zostawić na chwilę pod przykryciem, żeby "nabrała smaku". Ci, którzy lubią zawiesiste, tłuste zupy, mogą dodać do gotowej zupy łyżeczkę surowego masła  lub śmietanę i wymieszać.



Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006
Z książką w kuchni zaproszenie

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.