Supa topczeta ..czyli zupa z mięsnymi kulkami



Pomysł na tą pożywną zupkę znalazłam w książce Bułgaria na talerzu Beaty Lipov...
Mięso wymieszać z połową ryżu, posiekaną natką pietruszki i jedną cebulą.Dodać jajko, czubrycę i sól.Dokładnie wyrobić na zwartą masę, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w mące.Pokroić marchewkę, seler i drugą cebulę.Włożyć do garnka, zalać dwoma litrami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut.Następnie dodać kulki mięsne oraz obrane i posiekane pomidory.Gotować jeszcze 15 minut.Kulki wyjąć łyżką cedzakową, wsypać resztę ryżu, doprawić i gotować 10 minut.Jogurt połączyć z żółtkiem, dodać trochę zupy, a następnie wlać mieszankę do garnka.Mięsne kulki wyłożyć na talerze, zalać zupą i od razu podawać.
Z książką w kuchni zaproszenie

Komentarze

  1. Dziękuję za aktywny udział w akcji i kolejne zgłoszenia.
    Przepraszam, że wcześniej się nie odezwałam, ale mnie odcięli od internetu.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok,nic się nie stało...Mam jeszcze kilka przepisów....i nadal coś wyszukuję z książek..pozdrawiam..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.