Chociaż sezon truskawkowy już prawie się skończył [ wczoraj jeszcze kilka truskawek znalazłam na krzaczkach] zapraszam na pyszne ciasto..Jakiś czas temu na fb zaproponowałam wspólne pichcenie.. Viola od razu się zgodziła..a za nią jeszcze kilka innych osób.. W Małej cukierence wynalazłam pysznie wyglądające ciasto..no i wspólnie wirtualnie w naszych kuchniach wzięliśmy się za pieczenie ciasta..Ja robiłam to ciasto dwa razy..pierwszy raz miałam trochę z nim problemów.... ciasto musiałam troszkę zmodyfikować po swojemu..ciasto wyszło mimo wszystko pyszne..
Drugie podejście ..... znów miałam problem..tzn..nie tyle problem..tylko moja nieuwaga..i źle "przecięłam "ciasto..a przecinałam dlatego, że piekłam jedno ciasto i beza była jedna i dość wysoka..Chciałam przeciąć ciasto..a sama nie wiem czemu zaczęłam przecinać ciasto tuż koło bezy..no i beza wyszła prawie oddzielnie..a ciasto i tak przecięłam na połowę.. ale i tak było smaczne...
Do rabarbaru i truskawek dodałam jabłko pokrojone w kostkę i zamiast wody dałam sok wiśnia -jabłko Sadvit...
Dobra ..dość pisania..zobaczcie moje i nie tylko moje wypieki..Rafał miał troszkę problemu ze śmietaną ..i wyszła ..jak to on nazwał porzeczkowa ciapaja ..ale smakowała rewelacyjnie..
Dzięki za wspólne pieczenie..mam nadzieję, że znów kiedy się spotkamy w wirtualnej kuchni..
- 4 żółtka (w temperaturze pokojowej)
- 130 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 130 g cukru
- 150 g mąki
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego [ekstraktu waniliowego]
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka (w temperaturze pokojowej)
- 4 białka
- 150 g cukru
- 50 g płatków migdałowych
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 płaskie łyżki kisielu w proszku[najlepiej czerwonego]
- 500g rabarbaru
- 3-4 truskawki (niekoniecznie) [ dałam dużo więcej]
- dodatkowo jabłko
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru lub śmietankowego bez cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100ml wody + 6 łyżek wody [dałam sok wiśnia -jabłko Sadvit]
- 60 g cukru
- 400g zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2,5 łyżeczki żelatyny
Masło z solą i cukrem ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodawać żółtka, po każdym dodaniu przez chwilę miksować (około 30 sekund). Dodać aromat i wymieszać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do maślanej masy. Składniki dokładnie, ale krótko wymieszać.Tortownicę o średnicy 23cm (lub dwie tortownice, oba ciasta możemy piec na raz) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przenieść do tortownicy i równomiernie rozprowadzić. Jeśli mamy dwie tortownice połowę ciasta nakładamy do jednej i połowę do drugiej.
Beza:
Połowę białek ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny (lub jeśli od razu robimy na dwie tortownice, ubijamy całe białko z 2 łyżeczkami soku z cytryny). Gdy masa będzie już sztywna, stopniowo dodać połowę cukru i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści i masa będzie gęsta oraz lśniąca. Na końcu dodać 1 łyżkę kisielu (jeśli robimy na dwie tortownice, dodać cały cukier i kisiel) . Pianę wyłożyć równomiernie na ciasto w tortownicy i posypać połową płatków migdałowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na funkcji termoobieg i piec przez 45 minut (jeśli mamy dwie tortownice, to wstawić obie do piekarnika przy funkcji termoobieg).Gdy ciasto ostygnie, zdjąć obręcz, do tortownicy nałożyć drugą połową ciasta i znów ubić białka, jak poprzednio. Tak samo piec ciasto, jak za pierwszym razem. Oba ciasta odstawić do ostygnięcia.
Masa rabarbarowa:
Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia. Letnią masę rabarbarową wyłożyć na jedno ciasto w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić w około 1/5 (1/4) szklanki ciepłej wody, odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Dodać ostygniętą żelatynę i delikatnie wymieszać. Śmietanę nałożyć na masę rabarbarową. Drugie ciasto wyjąć z tortownicy i położyć je na ubitą śmietanę. Odstawić na 10-15 minut, aby śmietana zesztywniała. Zdjąć delikatnie obręcz tortownicy i podawać.
A kto ze mną piekł?..a proszę bardzo..zajrzycie do nich..
Violetta z bloga Fun & Taste
Dorota z bloga Moje Małe Czarowanie
Delfina z bloga Dee Deelicious
Marta z bloga Z zapachem wanilii we włosach
oraz Rałał z bloga Old White Table
A oto moje pierwsze podejście ..i ciasto ..z płatkami kukurydzianymi zamiast migdałowych...
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję...
UsuńDzięki za wspólne pieczenie, piękny i pyszny tort :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję również Dorotko..
UsuńI tak pysznie wygląda ;) Ja też się pisze na kolejne wspólne pieczenie, bo to musiałam przegapić tylko proszę mnie powiadomić ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję..Następny raz na pewno będzie..a może Ty coś zaproponujesz ?
UsuńNie ma to jak pyszne ciasto z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńMoje córki już krzywo na mnie patrzą jak robię coś z rabarbarem ha ha...ale to ciasto było i z truskawkami i jabłkiem..
UsuńWow, wspaniale Ci wyszło Bożena :) Fajny pomysł z sokiem. Nastepnym razem spróbuję :) Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńDelfina
To było pyszne, mega udane, wirtualne spotkanie. Ciasto wygląda pięknie, niestety smak mogę sobie jedynie wyobrazić. Dziękuję i czekam na kolejne propozycje wspólnego pichcenia. Pozdrawiam Viola
OdpowiedzUsuńViolu ..dziękuję za miłe słowa..i za wspólną zabawę...no i znów cos trza wymyślić..
UsuńChyba dzisiaj wykonam to cudo :D
OdpowiedzUsuń