Gryczotto



Skoro jest risotto , to może być i gryczotto..i nie będę mówić, a raczej pisać , że sama to wymyśliłam ..bo przepis znalazłam w książce Kuchnia Polska... czytałam i w gazetkach i gdzieś w necie, że ktoś tam wymyślił ot tak znienacka gryczotto...Ja zrobiłam ciut z mniejszej porcji..dałam 30 dkg kaszy gryczanej , a i tak dużo tego wyszło..a nawet i ciut zostało..u mnie te oto gryczotto było zjedzone z gulaszem, ale i bez gulaszu też można zjeść..

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu. Dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, dusić przez chwilę na małym ogniu. Dodać kaszę gryczaną i podgrzewać, stale mieszając, aż kasza wchłonie cały tłuszcz. Dolewać rosół po jednej szklance, gotować, mieszając, aż kasza będzie miękka. Doprawić. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki, łyżkę surowego masła i dobrze wymieszać.
Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006


Z książką w kuchni zaproszenie

Komentarze

  1. Mam niezły zapas kaszy i musze sie skusić :-)
    Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też niezły zapas tej kaszy i coś muszę z niej zrobić..a gryczotto pycha...

      Usuń
  2. Ostatnio u mnie tylko kasza, jakoś ją polubiłam, muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się nazwa, a danie jeszcze bardziej!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za kolejne dodane wpisy do akcji :)
    Mam tylko prośbę o większą informację przy tytułach wykorzystywanych książek. To znaczy o nazwisko autora i rok wydania.
    To ważne informacje (szczególnie w tej konkretnej akcji), bo na przykład książek pod tytułem "Kuchnia polska" widziałam co najmniej kilka (różnych autorów).
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok..poprawiam w wolnej chwili..i zrobię nawet zdjęcie książki..pozdrawiam serdecznie..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.